Maria Elisabeth van Beieren


 Maria Elisabeth van Beieren, geboren op 5 mei 1784 in Landshut, keurvorstendom Beieren, Maria Elisabeth was de enige dochter van hertog Willem van Beieren en gravin Palts Maria Anna van Zweibrücken-Birkenfeld. Haar leven, gekenmerkt door onderscheid en plicht, weerspiegelt de complexiteit van de aristocratie van zijn tijd.

Het huwelijk van Maria Elizabeth met Louis-Alexandre Berthier, 1e prins van Wagram en maarschalk van Frankrijk, op 9 maart 1808, was een belangrijke gebeurtenis die twee adellijke huizen van groot prestige verenigde. Deze band versterkte niet alleen de betrekkingen tussen Beieren en Frankrijk, maar verhoogde ook hun status tot prinses van Wagram en prinses van Neuenburg.
De nakomelingen van Maria Elizabeth en Louis-Alexandre omvatten een zoon en twee dochters, die de nalatenschap van hun moeder in de Europese geschiedenis voortzetten. Haar zoon Napoleon-Alexandre werd de 2e hertog van Wagram, terwijl zijn dochters Carolina-Josefina en Maria-Anna in adellijke families huwden, waardoor de invloed van hun afstamming in stand werd gehouden.
Maria Isabel werd erkend voor haar bijdrage aan de maatschappij en haar toewijding aan de tradities van haar huis. Ze werd geëerd als Vrouwe van de Orde van Saint Elizabeth, een erkenning van haar adel en diensten. Zijn leven was een getuigenis van de verantwoordelijkheid en eer die gepaard gaat met het toebehoren van koninklijk leven.
Haar dood op 1 juni 1849 in Parijs, Frankrijk, markeerde het einde van een tijdperk voor het Huis Wittelsbach. Op 65-jarige leeftijd liet zij een erfenis van waardigheid en gratie achter die nog steeds weerklinkt in de geschiedenis van de Europese adel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final