Cable Girls (TV Series 2017–2020)


In een poging om aan het verleden te ontsnappen, weet dief Alba zich een baan als telefoniste in Madrid in 1928 te smokkelen onder een valse identiteit. Ontsnappen aan het verleden blijkt echter extreem moeilijk te zijn, aangezien ze zich realiseert dat je verleden je toekomst creëert met betrekking tot vrienden, geliefden en gevoelens.

Het verhaal begint in 1928 wanneer vier jonge vrouwen (Alba, ook bekend als Lidia, Marga, Carlota en Ángeles) elkaar ontmoeten bij een telefoonmaatschappij in Madrid en loyale, liefdevolle vriendinnen worden, en eindigt in 1939 aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog.

Dit historische melodrama neemt ons mee door de problemen van hun tijd op zo'n manier dat ze hedendaags lijken; een deel van de reden is de achtergrondmuziek - moderne pop in plaats van jazz uit de jaren 20 - en een deel is omdat dezelfde levenskwesties zich door de decennia heen herhalen en nooit echt een oplossing vinden.

Het script laat ons niet rusten tussen de persoonlijke drama's van de vrouwen en de uitgebreide cast van personages die ze tegenkomen. Liefde, lust, romantiek, uitdagingen op het gebied van seksuele identiteit, homofobie, transgenderhaat, psychopathische schoonmoeders, disfunctionele gezinnen, eeneiige tweelingen en hun psychologie, vrouwenactivisme, een madam, gangsters, wezen, een dappere politieagent, enorme - schreeuwerige - destructieve rijkdom, baanbrekende uitvindingen van die tijd, oorlog, schietpartijen, treindrama's, gedurfde overmoed die loont, gedurfde overmoed die vernietigt, affaires, verraad, zelfverdediging, trio's en seks die realistischer wordt afgebeeld dan in Amerikaanse producties.

Er zijn helden, verliezers, sadisten, verraders, waarheidsgetrouwe journalisten en een vrouwenrechtenbeweging die sterk genoeg is om martelaren te creëren.

De hoofdrolspelers zijn prachtig. De kleding en het decorontwerp zijn spectaculair. Het Spaanse accent had me bij Hola al te pakken. De personages praten heel snel, maar de ondertitels zullen de basis opfrissen voor elke worstelende Spaanstalige die twee jaar op de middelbare school heeft gezeten en daarna de wereld heeft rondgereisd. De hoofdpersoon, Alba, is verbluffend om naar te kijken. De actrice die Ángeles speelde, portretteerde zo'n mix van kracht en kwetsbaarheid dat ik haar graag in andere producties zou willen zien.

Het is waar dat het een serie is en dat het op sommige punten overdreven is, maar de boodschap die het overbrengt is erg sterk en impactvol. Vrouw zijn in de westerse wereld is niet altijd makkelijk geweest en het is belangrijk om te beseffen dat het dankzij dappere vrouwen als de Chicas del Cable is dat we de rechten hebben die we vandaag de dag hebben.

Het is een ongelooflijk verhaal dat ons steeds weer verrast. Als je denkt dat je weet wat er daarna gebeurt... heb je het mis.

Ik moet ook de soundtrack noemen, die is erg, erg goed. Naast alle karakteriseringen van de personages, wordt de evolutie van de tijd volledig weerspiegeld in het haar en de kleding van de hoofdpersonages en het is prachtig!

Het is echt een serie die je zou moeten kijken.

Vooral als je een vrouw bent.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final