Enkele leuke kruidenweetjes


 Brandnetel, Smeerwortel en St. Janskruid staan al heel erg lang bekend om hun uittrekkend effect.


Al zeer lang is bekend dat Heermoes heel goed tegen gif kan en in is staat om het gif uit de bodem te halen en deze zo te reinigen. In het lichaam heeft dit een corresponderend effect. Vroeger werd Heermoes gebruikt als schuursponsje vanwege de schurende, stevige stengels.

Vroeger werd lijnzaad al gebruikt vanwege het hele goede effect op de darmen en de reinigende en cholesterol verlagende eigenschappen.
Ook Madeliefje waren vroeger deze eigenschappen al bekend.
Belangrijk is wel om lijnzaad altijd eerst te wellen voor gebruik, omdat het anders vocht onttrekt uit de darmen en ze ongeweekt te scherp is en gaatjes in de darmen kan veroorzaken.
Drink niet altijd dezelfde thee, omdat je lichaam anders gewend raakt aan die bepaalde kruiden. Wissel regelmatig en gebruik eenzelfde thee nooit langer dan drie weken achter elkaar en niet meer dan drie koppen op een dag.
Doe wel een deksel op de theepot. Zo voorkom je dat waardevolle etherische oliƫn en de werkzaamheid met de damp verloren gaan.

Kamille werd gebruikt om blond haar te bleken.

Rozemarijn en Salie juist om het haar donkerder te maken.
Berk, Brandnetel en Heermoes zijn goede kruiden voor dun, afbrekend haar en bij slechte haargroei, gespleten haarpunten en roos, maar ook Salie en Rozemarijn zijn goed voor je haar(groei) en laten het haar weer glanzen.

Lavendel ruikt niet alleen lekker in zeep, maar geeft ook een desinfecterende bijdrage aan de zeep. Het werd bovendien al door de eeuwen heen gewaardeerd om het slaapbevorderend effect.

Kruidenzakjes met Lieve-vrouwe-bedstro, Rozemarijn, Lavendel, Cederhout, Moerasspirea, en/of Citroenkruid in de kleerkast laat de kleding en beddengoed lekker fris ruiken en werden vroeger al gebruikt als middel tegen motten.
Leg tegen vlooien Geel Walstro of een takje Wilde Gagel in de honden of kattenmand of op de plek waar je huisdier graag gaat liggen. Gagel, ook wel 'vlooienkruid' genoemd, was vroeger geliefd om het linnengoed een geur te geven en vlooien te verdrijven.

Vroeger werden Lavendelzaadjes in het brood mee gebakken tegen schimmel. In de Oudheid werd het gebruikt bij rituelen om te reinigen en kwade geesten, parasieten en schimmels weg te krijgen.

Marjolein en Tijm werden gebruikt om het schiften van melk tegen te gaan.

Maretak geeft niet alleen gelegenheid om een ander te kussen. Voor de druĆÆden was de Maretak de genezer van alle kwalen, die op dertig jarige leeftijd de grootste kracht bereikt. Volgens de druĆÆden was de Maretak op dat moment werkelijk 'alles-genezend'.

De Vlier werd door de Germanen als een heilige struik gezien. Voordat je een Vlier omhakte moest je eerst respect tonen. Ook aan het begin van de twintigste eeuw moest je voor de Vlier de hoed afnemen. Ook zou de Vlier het gezin beschermen tegen ziekte, ongedierte/insecten, heksen, vuur en bliksem. Vlier werd van oudsher gezien als het middel tegen vele kwalen en zodoende als een 'complete' medicijnkast.

Twijgen van Toverhazelaar werden van oudsher gebruikt als wichelroede.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final