De paardenbloem


!! Informatie over de paardenbloem maar let wel op dat je niet teveel plukt ivm de bijen die deze nu ook hard nodig hebben !!!

De paardenbloem: bittergoed voor je spijsvertering, maag en lever

GEEN ONKRUID MAAR EEN HEILZAME BLOEM VOOR JE GEZONDHEID

De bloeitijd van de paardenbloem begint in het vroege voorjaar. De meest ideale tijd om de paardenbloem te plukken is wanneer de bloem nog in de knop zit. Je kunt de paardenbloem namelijk eten! Zowel de bloemen, de wortels, de stelen en de bladeren hebben een heilzame werking voor je lichaam. De paardenbloem bevordert de productie van de nieren, ruimt blokkades in de gal en lever op, helpt bij het ontgiftingsproces van de lever en wordt effectief bevonden bij tal van aandoeningen. Het bevalt zeer veel mineralen, vitaminen, bitterstoffen, antioxidanten en vetzuren. Vitamine A, B1, B2, B3, C en D, calcium, natrium, kalium, silicium ijzer, mangaan, zwavel, inuline, linoleenzuur, linolzuur, looistoffen

WERKING PAARDENBLOEM

De paardenbloem is wereldwijd een van de meest veelzijdige geneeskrachtige planten. De plant heft blokkades in het lichaam op. Om die reden wordt een homeopathisch paardenbloem geneesmiddel ingezet om blokkades of verstoppingen in de gal en de lever op te heffen. Hiermee worden ook vaak de mentale blokkades, die hiermee verband staan opgeheven, namelijk woede en haat. De paardenbloem laat levenssappen stromen en brengt hiermee de spijsvertering op gang. Door zijn oppeppende, vernieuwende werking ontbreekt de paardenbloem tegenwoordig in geen enkel dieet of voorjaarskuur, omdat het de werking van de nieren versterkt, het bindweefsel versterkt en oppept en helpt bij de afvoer van gifstoffen.

ONZE LEVER KAN DE ONTGIFTING NIET MEER AAN

In onze huidige maatschappij krijgen we dagelijks ongelooflijk veel giftstoffen binnen uit ons milieu, onze voeding, datgene wat we op ons smeren, door middel van medicijnen, roken of anderzijds. Het aantal gifstoffen is veel te veel voor onze lever om dagelijks te kunnen verwerken. Hiernaast geven we onze lever te weinig tijd om zijn werk ’s nachts te kunnen doen, omdat we vaak ’s avonds nog een knabbeltje en een borreltje pakken. Wanneer je lever niet voldoende kan ontgiften kan dit op den duur leiden tot chronische (verzuring)klachten. Iets waarmee heel veel mensen tegenwoordig te maken hebben.

PAARDENBLOEMEN ZIJN EEN MOOI ONTGIFTINGSMIDDEL

Paardenbloemen bevatten bitterstoffen die je spijsverteringssysteem aanzetten om harder te werken. Bitterstoffen zorgen ervoor dat er meer maagsap en gal wordt aangemaakt. Hoe meer gal er geproduceerd wordt hoe beter je lever zijn werk kan doen. En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.

PAARDENBLOEMEN ZIJN EEN MOOI ONTGIFTINGSMIDDEL

Paardenbloemen bevatten bitterstoffen die je spijsverteringssysteem aanzetten om harder te werken. Bitterstoffen zorgen ervoor dat er meer maagsap en gal wordt aangemaakt. Hoe meer gal er geproduceerd wordt hoe beter je lever zijn werk kan doen. En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.

PAARDENBLOEM INZETTEN BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

EĆ©n tot twee procent van de Nederlanders heeft in mindere of meerdere mate last van de gewrichten door reuma. Dit houdt in dat de pezen en slijmbeurzen regelmatig ontstoken zijn, waardoor de gewrichten continu pijnlijk zijn. De grote veroorzaker van deze verkrampingen en ontstekingen is een te hoge concentratie aan urinezuur. Reuma is in de volksmond een verzamelnaam voor vele aandoeningen zoals:
  • reumatische artritis en artrose;
  • jicht en fibromyalgie;
  • en vele meer.
Het volgen van een twee jaarlijkse ontgiftingskuur waar paardenbloemthee of een paardenbloemconcentraat deel van uitmaken kan heel veel verlichting geven voor mensen met reumatische aandoeningen.

ANDERE NUTTIGE TOEPASSINGEN VAN PAARDENBLOEMTHEE OF PAARDENBLOEMCONCENTRAAT

  • reuma, artrose, fibromyalgie en jicht: het aantal pijngevallen en ernst van de pijn neemt af;
  • stofwisselingsproblemen, zoals die voorkomen bij schildklierproblemen;
  • galstenen: paardenbloemthee zorgt ervoor dat aanwezige stenen en nieuwe stenen niet worden gevormd;
  • nierstenen: door de toenemende afvoer van vocht en afvalstoffen neemt de kans op nierstenen af;
  • problemen met de ogen, zoals vermoeide en overspannen ogen;
  • vetophoping: de opslag van vetten verloopt meer geleidelijk over het lichaam waardoor plaatselijke vetclusters worden voorkomen;
  • spijsverteringsproblemen: het bevordert de gal en maagsap productie en hiermee de spijsvertering;
  • ontgifting van de lever: het ondersteunt de lever om zijn ontgiftingswerk beter te kunnen doen;
  • bloedarmoede: omdat er veel ijzer en andere mineralen in zit;
  • vermoeidheid door verminderde leverfunctie: doordat het het lichaam helpt om te ontgiften en een hoog concentratie heeft aan vitamine en mineralen om het lichaam te versterken;
  • osteoporose: door de aanwezige mineralen;
  • ouderdomsdiabetes: omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt;
  • immuunsysteem versterkend: omdat het antiviraal en antibacterieel werkt;
  • onvoldoende melkproductie bij borstvoeding: omdat het zoogvormend werkt;
  • waterwratjes, puistjes, steenpuisten en huidontstekingen: de melk werkt antibacterieel, samentrekkend en ontstekingsremmend

ANTI HISTAMINE WERKING VAN DE PAARDENBLOEM BIJ EEN ALLERGIEƋN

Wanneer je last hebt van een allergie komt er te veel Histamine vrij in je lichaam. Het resultaat van een te veel aan Histamine zorgt voor een irritatie van je slijmvliezen. Het resultaat: een loopneus, tranende en jeukende ogen, huidirritaties, enzovoorts. De Paardenbloem helpt met de afbraak van het overtollige Histaminegehalte in je lichaam, maar het verlaagt ook het histaminegehalte in je lichaam. En laat de Paardenbloem nou ook nog ontstekingsremmend werken, wat weer bijdraagt aan het kalmeren van de allergieklachten.

TOEPASSING

Je kunt er thee van trekken, siroop, jam of honing van maken, of de bloemen in een verse salade verwerken. Je kunt vele recepten op internet vinden om de verse paardenbloem in te verwerken. Er zijn tal van recepten op internet te vinden waar paardenbloem in verwerkt kan worden.

RECEPT VOOR 1 POT PAARDENBLOEMHONING

Pluk 50 gram bloemhoofden van paardenbloemen, op een schone plek.
Was ze niet, om de voedzame nectar en pollen zoveel mogelijk te bewaren.
Doe de bloemen in een pan met 2 grote schijven (bio)citroen. Tip voor extra smaak: een kaneelstokje toevoegen.
Voeg kokend water toe, tot alles net onder staat (ongeveer 300 milliliter).
Laat dit mengsel 24 uur staan en intrekken.
Zeef het mengsel vervolgens in een schone theedoek en knijp die goed uit.
Kook het verkregen gele sap met ongeveer 250 gram geleisuiker, Je krijgt dan een jelly, dus meer: een paardenbloemjam.
Giet het kooksel in een schone jampot en laat die ondersteboven afkoelen.
Nu heb je een zonnige verrassing voor een zondags ontbijt
NB In sommige recepten gebruiken ze gewone kristalsuiker voor een vloeibare siroop/honing, maar die moet je veel langer laten indikken: ongeveer 20 tot 30 minuten koken. Ik denk dat je dan ook minder hoeveelheid overhoudt, omdat er veel vocht verdampt.
TIP Voor een vegan/plantaardige variant > gebruik 4 gram agar agar-poeder op 1 liter vloeistof – er zijn bij natuurwinkels ook andere bindmiddelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld de zakjes Konfitura van Biovegan.

RECEPT PAARDENBLOEMWORTEL TINCTUUR

Wat heb je nodig:
handvol Paardenbloemwortels
wodka
jampotje
bruine glaze(n) tinctuurpotje(s)
Aan de slag:
Was het glazen potje goed schoon.
Was de wortels goed schoon, zodat er geen aarde meer aan zit.
Vul het glazen potje tot driekwart vol met de kleingesneden paardenbloemwortels.
Schenk de wodka er over zodat de wortels allemaal bedekt zijn.
Schoef het deksel op de pot en schud even flink.
Zet de pot op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht.
Schud af en toe en na 4 tot 6 weken is de tinctuur klaar.
Zeef de tinctuur door een vergiet met daarin een schone doek.
Schenk de tinctuur in twee donker gekleurde flesjes.

PAARDENBLOEM SIROOP

Wat heb je nodig:
4 flinke handen paardenbloemen
1 liter water
Een kilo rietsuiker
1 eetlepel citroenzuur (of het sap van 2 onbespoten citroenen)
eventueel wat kardemon.
Bereiding siroop van paardenbloemen
Breng de bloemhoofdjes in het water aan de kook en laat ze vervolgens 24 uur trekken. Zeef de bloemen en roer de suiker door het bloemenaftreksel. Voeg citroenzuur toe en laat alles op een zacht vuur inkoken. Wie wil, kan voor de smaak wat kardemon toevoegen. Vul de hete siroop in glazen potten met schroefdeksels of in flessen en sluit ze af.
Stap voor stap paardenbloemolie maken
STAP 1. Pluk de bloemen wanneer ze goed open zijn en op een schone plek. Was de bloemen en droog ze met een theedoek. Spreid de bloemen en laat deze drogen voor minimaal 72 uur met een theedoek erop. Kies een droge, warme ruimte.
STAP 2. Kies een droge en steriele pot en doe hier de gedroogde bloemen in. Giet de olie erover heen – de bloemen mogen niet uitsteken boven de vloeistof. Zet de pot in het donker neer voor vier weken, maar elke dag beweeg je de pot even door te schudden. De paardenbloemolie is klaar om te zeven (druk de olie ook uit de bloemen. Vang de olie op en doe deze in een schone en steriele pot.

PAARDENBLOEMZALF

125 ml paardenbloemolie
15 gram plantaardig vet (bijvoorbeeld kokosolie of sheabutter)
15 gram bijenwas
Stap voor stap – maak paardenbloemzalf
Zet een pan op het vuur met water en zet hier een pan of schaal in om au-bain-marie de substantie te verhitten. Roer de substantie tot een heldere vloeistof. Zet het vuur uit en haal de pan of schaal van de pan. Giet de vloeistof in schone en steriele potten. De zalf zal langzaam hard worden en kan je twee of drie maanden bewaren.
LET OP – Is de zalf te zacht meer bijenwas – is de zalf te hard minder bijenwas – pas het recept aan naar wens. Maak je eigen paardenbloemolie en -zalf. De zalf is erg fijn voor een droge huid, maar ook fijn voor de voeten. Na het zonnen kan je de huid insmeren en 15 minuten laten intrekken. Na het intrekken kan je douchen en na het douchen insmeren met aftersun. Let op: Niet doen bij een verbrandde huid.

RECEPT PAARDENBLOEMEN JAM /GELEI/ ARMELUIZENHONING

Wat heb je nodig:
200 gram paardenbloemen
1 citroen, met schil in schijven
1 sinaasappel, met schil in schijven
kokend water
1 kg geleisuiker, exacte hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid overgebleven vocht
extra nodig
een aantal goed schoongemaakte potten
Bereiden
Was de bloemen bij voorkeur niet. Je wast namelijk smaak (stuifmeel) weg. Als je de bloemen toch wilt wassen, zou ik ze wassen onder de stromende kraan en dan pas de bloembodem eraf snijden. Ik zou om het verlies aan smaak te compenseren wat meer bloemen gebruiken.
Doe al het geel van de bloem dat je hebt afgesneden in een grote afsluitbare pot/schaal/pan. Voeg de gesneden citroen en sinaasappel toe.
Overgiet nu met kokend water totdat alles net onder staat.
Laat het nu afgedekt 24 uur staan. De smaken kunnen nu in het water trekken.
Vang na 24 uur intrekken het vocht op door te zeven in een vergiet met daarin een theedoek/neteldoek/kaasdoek. Vouw de doek dicht en knijp zoveel mogelijk vocht eruit.
Meet de hoeveelheid vocht die je overhoudt. Vul het eventueel met water aan tot 750 milliliter.
Breng het vocht in een grote hoge pan aan de kook met 1 kg geleisuiker. Laat het mengsel 4 minuten goed doorkoken. Optioneel: Om te testen of de jam goed is, laat je een druppel van de jam vallen op een koud schoteltje. Als de jam direct stolt, is het goed.
Schenk de gelei in schoongemaakte potten en laat de potten op de kop afkoelen. De jam wordt daardoor langer houdbaar doordat de lucht door warme jam heengaat en zodoende wordt “gesteriliseerd”.
Ik moet zeggen dat paardenbloemen jam inderdaad op honing lijkt. Vooral de smaak en geur doen mij echt denken aan honing.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final