Daybreak (TV Movie 1993)


 "The terror of the time has darkened their world. Now they'll have to fight for a new dawn."

Amerika is in de nabije toekomst een fascistische staat waar tevens een verschrikkelijke epidemie rondgaat. De mensen denken dat de zieken alle zorg en alle comfort krijgen in quarantainekampen, maar in feite laat men ze er in miserabele omstandigheden sterven. De jonge Blue komt de waarheid te weten wanneer ze verzetsstrijder Torch ontmoet. Ze besluit zich ook in te zetten tegen deze wanpraktijken.

De andere namen op het formulier van Operation Helping Hand dat Laurie invulde, waren allemaal echte namen van leden van de afdelingen decorontwerp en vastgoed van deze film.

In een nabije toekomst in New York wordt de (Noord-)Amerikaanse samenleving geregeerd door een totalitaire regering. Om aids onder controle te krijgen, worden de hiv-positieve burgers getatoeƫerd met een P op hun borst en naar quarantaine gestuurd.

Wanneer de tiener Blue (Moira Kelly) haar beste vriendin Laurie (Martha Plimpton) naar een overheidskliniek vergezelt voor onderzoek, worden ze op straat door de jongen Willie (Amir Williams) geadviseerd om niet naar de plek te gaan. Terwijl ze in de wachtkamer zitten, zijn Blue en Laurie getuige van de behandeling van een oude dame door het personeel en besluiten ze om de kliniek te verlaten. Ze worden achtervolgd door bewakers, maar Willie brengt ze naar zijn broer Torch (Cuba Gooding Jr.) die de meisjes verbergt en beschermt.

Blue komt erachter dat Torch de leider is van een ondergrondse verzetsbeweging en dat de quarantaine door de overheid een schijnvertoning is en dat de patiƫnten worden achtergelaten om te verhongeren. Blue wordt verliefd op Torch en sluit zich aan bij de beweging. Wanneer Torch door de politie wordt gearresteerd, wordt hij onderworpen aan een test en blijkt hij positief te zijn. Hij wordt in quarantaine gestuurd en Blue probeert een manier te vinden om hem te ontmoeten.

"Daybreak" is een HBO-film met een veelbelovend begin, met een samenleving die wordt gecontroleerd door een fascistische regering en een groep verzetsmensen die de zieke mensen helpen en hen waardigheid geven. Het idee van verzet tegen een regering is niet origineel, maar is meestal wel boeiend. Helaas is er een wending en verandert het verhaal in een vervelend melodrama tussen de negatieve Blue en de positieve Torch.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final