Escape from the Planet of the Apes (1971)


Na de gebeurtenissen in ‘Beneath the Planet of the Apes’ vluchten Cornelius en Zira terug in de tijd naar het Los Angeles van de 20e eeuw, waar ze te maken krijgen met angst en vervolging vergelijkbaar met wat Taylor en Brent in de toekomst hebben geleden. stroom van gebeurtenissen die hun wereld vorm zullen geven. 

In een briljante oplossing voor het voortzetten van de verhaallijn na het einde van BENEATH THE PLANET OF THE APES, stijgen drie intelligente chimpansees uit de toekomst van de aarde op in het geborgen ruimtevaartuig van Charlton Heston, net voordat de aarde naar de aarde gaat. 39;s vernietiging; ze worden terug in de tijd geslingerd naar het Californië van 1973 en zijn - in een interessante draai aan het oorspronkelijke thema - nu de vreemde bezoekers in een vreemde wereld geregeerd door bombastische mensen.

Lieve apen Zira en Cornelius (vakkundig gespeeld door Kim Hunter en Roddy McDowall) verliest al vroeg hun vriend Dr. Milo (Sal Mineo!) bij een tragisch ongeval, en komt terecht in een vreemde situatie waarin de mensheid hen voor het eerst verwelkomt als beroemdheden en hen versiert met geschenken, maar begint uiteindelijk te vrezen als wordt vernomen dat Zira zwanger is van een aapnakomeling die zou kunnen uitgroeien tot de mensheid.

We beginnen echt te sympathiseren met het lot van het chimpanseepaar, en we vrezen samen met hen en de veiligheid van hun kind als ze later in het verhaal opgejaagde voortvluchtigen worden. Eric Braeden is erg goed als de typische slechterik die de apenfamilie tegen elke prijs wil vermoorden.

Sommige mensen kiezen graag voor de APES-sequels naarmate ze verder gaan, maar ik heb deze serie altijd gevoeld bleef consequent zeer intelligent en had iets krachtigs te zeggen over rassenverhoudingen en vooroordelen. Mensen willen weten hoe apen er ooit in zouden kunnen slagen het schip van Taylor in een baan om de aarde te brengen; Ik zeg dat als je het ongeloof lang genoeg kunt opschorten om het idee van intelligente apen te accepteren, het niet zo ver zou moeten gaan om te accepteren dat Dr. Milo het genie van zijn tijd was die het gewoon voor elkaar kon krijgen; de Thomas Edision van zijn type, als je wilt.

De tijdlijn in de vijf apenfilms is weliswaar vaak tegenstrijdig, maar er zijn manieren waarop fans van de Apes-films ze hebben kunnen laten werken. In deze film lijkt Cornelius bijvoorbeeld over Ape History and Evolution te praten op een manier die eigenlijk niet past in de volgende twee afleveringen. Dat komt omdat juist de aankomst van Zira en Cornelius op de huidige aarde in 1973, en de daaropvolgende geboorte van hun baby, de procedure zal versnellen in vergelijking met hoe Cornelius het zich herinnerde, zoals we in de volgende twee zullen zien. hoofdstukken. De omstandigheden voor de toekomst zullen worden versneld en veranderd, en de apen zullen in een veel sneller tempo evolueren.

Sommige van de andere twijfelachtige klachten zijn gericht tegen de "kleinere budgetten" of veronderstelde "TV-filmlook" van de sequels vanaf dit punt - maar dit verhaal in ESCAPE vereist geen geestdodende speciale effecten of hordes CGI-gerenderde aapfiguren die door Los Angeles zwermen om het effectief te maken. Het heeft veel hart en goede schrijfstijl, met personages waar we om geven, en dat is alles wat het nodig heeft.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final