Conquest of the Planet of the Apes (1972)


 Cornelius en Zira's zoon Caesar leidt de apen naar een revolutie in dit deel van de apensaga. Honden en katten zijn uitgeroeid door een plaag en nu zijn apen huisdieren die als slaven worden behandeld. Caesar beschikt over de intelligentie om deze onderdrukking te bestrijden.

Roddy McDowall geeft misschien wel zijn beste APES-prestatie als Caesar, een intelligente chimpansee die vastzit in een tijd die nooit voor hem bedoeld was in.

Bijna twintig jaar na ESCAPE... heeft Caesar geleerd dat apen huisbedienden zijn geworden die mensen kunnen gebruiken. Hun status is toegenomen, en hun leervermogen ook. Hoewel er in de film geen reden wordt gegeven (een typische kritiek van sommige kijkers), mag men veronderstellen dat de mysterieuze plaag die alle honden en katten doodde op de een of andere manier een effect had op primaten. Zelfs het personage van Ricardo Montalban zegt: "De huisdieren werden groter...en groter...tot nu toe......"

Al snel ziet Caesar zichzelf als een redder die de apen uit hun slavernij kan leiden en hun onafhankelijkheid kan doen gelden. Hij leidt de aanval terwijl de apen in opstand komen en de macht overnemen, waarbij hij blijkbaar een zaadje plant dat uiteindelijk zou kunnen uitgroeien tot de wereld die we zagen in de originele PLANET OF THE APES-klassieker.

De film is opnieuw intelligent, en boordevol actie. Het is waar dat de apenopstand er volgens de huidige overdreven maatstaven niet zo ontzagwekkend uit kan zien als in 1972... maar de nadruk ligt hier op het karakter van Caesar, een aap. uit een andere tijd die niet verantwoordelijk is voor wat hij is, en die zijn woede over de toestand van zijn mede-apen moet onderdrukken en met zijn situatie om moet gaan.

CONQUEST is goede, solide sciencefiction.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final