Battle for the Planet of the Apes (1973)


 Nadat hij de onderdrukkende mensen heeft overwonnen in "Conquest for the Planet of the Apes", moet Caesar nu de vrede tussen de mensen en de apen bewaren. Gorilla-generaal Aldo ziet de zaken anders en probeert een apenburgeroorlog te veroorzaken. In de tussentijd leren andere menselijke overlevenden over de apenstad en besluiten dat ze de beschaving voor zichzelf willen terugnemen, waarmee ze het toneel vormen van strijdende aapfracties en mensen.

Deze vijfde en laatste inzending in de eerste theatrale film "Apes" serie is de zwakste van het stel. Het lijkt erop dat dit werd beperkt door budgettaire overwegingen. Na "Verovering" de opkomst van de apen heeft opgezet, is dit verhaal vrij klein van omvang en concentreert het zich op één aap/mensengemeenschap, de bosachtige ‘Ape City’, die niet zoveel inwoners lijkt te hebben. De apen en de mensen leven vreedzaam naast elkaar, maar er zijn problemen aan de horizon. Eerst besluit apenleider Caesar (de altijd grote Roddy McDowall) tot een expeditie naar de "Verboden Stad" om audio en video op te zoeken van zijn lang overleden ouders, waarbij hij zich de toorn op de hals haalde van mensen die aan stralingsziekte lijden. Ten tweede staat een fanatieke, agressieve gorilla-generaal, Aldo (Claude Akins), te popelen om iets te beginnen.

Zelfs in het ergste geval was deze serie nooit geheel zonder interesse, en deze inzending heeft wel wat goede dialogen en momenten. Het heeft ook een aantal behoorlijk behoorlijke actiescènes tegen het einde, met veel geweervuur ​​(maar vrijwel geen bloed) en veel explosies. Helaas konden verhaalauteur Paul Dehn en scenarioschrijvers John William Corrington en Joyce Hooper Corrington gewoon geen verhaal bedenken dat bijzonder meeslepend was. Toch zorgt regisseur J. Lee Thompson, die ook 'Conquest' regisseerde, ervoor dat de boel kijkbaar en redelijk onderhoudend blijft. De belangrijkste waarde ligt in de prestaties van oude profs als McDowall en Akins. Ze worden vakkundig bijgestaan ​​door Lew Ayres, Paul Williams, Natalie Trundy (die in vier van de 'Apes'-films speelde), Severn Darden (als de gestoorde slechterik, gouverneur Kolp), Austin Stoker (die de broer speelt van het personage Hari Rhodes in "Conquest", France Nuyen en Paul Stevens. Een jonge John Landis speelt een acteerrol als een van de apen; de grote acteur-filmmaker John Huston verschijnt in omhullende segmenten als de wijze oude wetgever.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final