Pulmonaria officinalis


Pulmonaria officinalis
Gevlekt longkruid
Onzevrouwenmelkkruid, kreeg deze naam door :Maria gaf Jezus borstvoeding waarbij er enkele druppels op de bladeren vielen van de longkruid. Dank zij deze gebeurtenis, heeft de longkruid witte stippen op de bladeren die een geneeskrachtige werking hebben.
bladvorm lijk op de vorm van onze longen
De plant werd vroeger gebruikt als geneesmiddel voor de longen. Pulmonaria is afgeleid van pulmo (long). Officinalis betekent geneeskrachtig of uit de apotheken.
Dodoens schreef 1564: Dit cruyt wordt hier te lande onder die Apotekers ende Herbaristen Pulmonaria ende Pulmonalis in Latijn/ dat es Longhencruyt ghenaempt. In Duytsch wordet gheheeten onser vrouwen melckcruyt/ ende onser vrouwen spin/ om dat die bladeren met hueren witten plecxkens met melck bedropen schijnen. Daer es oock noch een ander Longhencruyt daer af in tderde boeck cap. lxix. ghescreven es.
Natuere Cracht en werckinghe
A Dit cruyt en heeft in der medecynen gheen sonderlinghe ghebruyck/ maer in die spijse ende eyerkoecken wordet ghebruyckt ghelijck die Sluetelbloemen/ den welcken dattet van natueren oock seer ghelijck es.
Hildegard van Bingen adviseerde bij longlachten en ademnood :Dagelijks een likeurglas van in wijn gekookt longkruid,
voor het eten, is aangewezen bij hoest. In het slechtste
geval gedurende twee maanden. Ook bij longoedeem kan
het (in overleg met een arts) behulpzaam zijn..
Ook Parascelus en Nostrodamus gebruiken het voor deze kwalen.
Naast de fytotherapie om zweet af te drijven bij griep en natuurlijk bij bv bronchitis en de 'moderne'copd, wordt ze ook gebruikt in de bloesemtherapie:Longkruid helpt je ontdekken wie je werkelijk bent, Longkruid helpt je inzien dat je werkelijk van belang bent, zoals iedereen van belang is in het leven van anderen om te dienen als spiegel voor de ziel. Longkruid laat je voelen dat je mag zijn wie je bent. Jij mag je eigen ruimte innemen en je laat je niet meer aan de kant zetten. Jouw kennis en inzichten zijn belangrijk en die mag je uitdragen naar anderen, in kleine danwel grotere kring. Longkruid helpt je vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen, zodat je je niet afhankelijk van anderen hoeft op te stellen. Jij zelf hebt de touwtjes in handen en kunt de verantwoordelijkheid voor je eigen leven op je nemen. Jij kunt je verbinden met het leven!
Longkruid helpt je aarden en het leven als Mens te accepteren in al zijn facetten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final