Kornoelje


Kornoelje, gele kornoelje, Cornoelieboom dogwood, Cornus Mas .
Dodoens verteld: Cornoelien in spijse oft andersins ghebruyckt/ sijn goet tot den loop des buycx ende root melizoen/ ende sy stercken die weecke maghe die verhit es.
Die bladeren ende ionghe soppekens van den boomen/ heylen ende ghenesen die versche wonden/ ende stelpen dat bloeyen daer op gheleyt als Galenus scrijft.
Theophrastus (plantaardigheden)
Voor Theophrastus heeft het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke planten niets met seksualiteit te maken.
Men kent daarvan geen voorbeelden dan de dadelpalm en de vijg en ook daarvan had men geen heldere voorstelling.
Twee op elkaar lijkende soorten werden als mannetje en wijfje beschreven, zoals wij van eerste en tweede kwaliteit praten.
De bosnegers in Suriname doen dat nu nog net zo. In hun neger-Engels onderscheiden ze twee houtsoorten, van planten die tot geheel verschillende families behoren, als man-barklak en oeman-barklak (oeman is vrouw, van Engels 'woman').
Zo zegt Theophrastus dat een boom in de zon meer knoppen heeft dan in de schaduw, een mannelijke meer dan een vrouwelijke en een wilde meer dan een gekweekte (klopt ik heb er 2 staan i zit vol met knppen en de ande vrijwel niet..
Alle hout van wilde bomen is in het algemeen sterker dan dat van een gekweekte boom en hetzelfde verschil is er tussen mannelijke en vrouwelijke bomen die geen vruchten dragen en die wel vruchten dragen, of tussen bomen met minderwaardige vruchten en bomen met betere vruchten.
Cornus mas werd veel gebruikt voor het maken van speren. Ik denk dat hij dƔƔrom de echte of 'mannetjes-kornoelje' heette.
Hoe het zij, de Latijnse naam Cornus mas (mas betekent mannelijk) is nog een overblijfsel van de naamgeving door Theophrastus.
Hildegard von Bingen is Ć©Ć©n van de eerste schrijfsters die in Europa de volksgeneeskunde op papier vastlegde. Ze schreef dat kornalijn of kormoelje goed is voor maag en darm en het kan colitus of ontsteking van de dikke darm tegengaan. Reinhard Schiller schreef een boek over von Bingen met daarin de volgende bereidingswijzen en toepassingen: je kunt het rauw eten, als jam en als gelei of gewoon als rauwe puree. Het spijsverteringskanaal wordt versterkt door deze vrucht. Een colitus is na enkele maanden inname van kornoelje-kersen genezen.
Gele kornoelje kan ca. 100 jaar oud worden.
ook zouden de kornoelje vrichtjes helpen bij coeliaki...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final