The Accused (1949)


 Wilma Tuttle, hoogleraar psychologie, laat de agressief onbezonnen student Bill Perry haar naar huis rijden. Grote fout. Na een poging tot verkrachting is Perry dood; in paniek verbergt Wilma haar sporen en vlucht. Naarmate de tijd verstrijkt, kijkt ze met pijnlijk verborgen bezorgdheid naar de onderzoeken van Moordzaken Lt. Dorgan. Complicerende zaken: haar ontluikende romance met Warren Ford, Perry's voogd. Hoe lang kan ze de spanning verdragen?

The Accused is geregisseerd door William Dieterle en aangepast naar een scenario door Ketti Frings uit de roman "Be Still, My Love", geschreven door June Truesdell. Met Loretta Young, Robert Cummings, Wendell Corey, Sam Jaffe en Douglas Dick. Muziek is van Victor Young en cinematografie door Milton R. Krasner.

Wilma Tuttle (jong) is een universiteitsprofessor die tot een daad van zelfverdediging wordt aangezet wanneer een van haar studenten haar seksueel aanvalt. De aangerichte schade verdoezelt Wilma haar misdaad en merkt dat haar geweten aan haar knaagt, vooral omdat ze actief betrokken is bij het politieonderzoek...

Goed stevig verhaal wordt goed gespeeld door een goede stevige cast, The Accused compenseert wat het mist in noir-beelden met noir-geĆÆnfecteerde psychologische slimheid. Helpt dat Wilma Tuttle een sterke karakterisering is in de uitstekende handen van Young, waarbij de hele film draait om het feit dat Wilma's misdaad volkomen begrijpelijk is voor ons kijkers. Ze heeft onze sympathie, vooral omdat ze de kans heeft op liefde met de beminnelijke en sluwe advocaat van Cumming .

We volgen het politieonderzoek via de verschillende wetenschappelijke onderdelen, waarbij Wilma ook op de hoogte is van wat er aan de hand is. Dit zorgt voor een duivelse knik in de procedure, aangezien luitenant Ted Dorgan (Corey) er vrij zeker van is dat hij weet wat er werkelijk is gebeurd (een gerechtelijk onderzoek had eerder bepaald dat het overlijden een ongeval was veroorzaakt tijdens het duiken).

Nog meer pit komt met de wetenschap dat Dorgan ook verliefd is op Wilma, waardoor Wilma in een draaikolk van angst en zorgen, gewetensbezwaren en de amoureuze aandacht van twee mannelijke vrijers terechtkomt, die beiden nauw verbonden zijn met het onderzoek. Bovendien probeert ze het op het werk bij elkaar te houden terwijl ze haar studenten psychologie leert!

Het bouwt allemaal op tot een goede conclusie, die een mooi open einde heeft, om de productie af te ronden als een vermakelijke noirish meller.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final