Palowna Tomentosa


 Sommige bijnamen zijn wel leuk voor een boom. Zoals Keizerinne- of prinsessenboom ook wel keizersboom genoemd: Palowna Tomentosa.

Violetkleurige bloemen, ze komt in warme streken voor en verdraagd heel goed de droogte. Nog een bijnaam is de vingerhoedskruidboom, en Oxygen Tree.
De soortaanduiding tomentosa is Latijn voor 'behaard'.
De boom kan wel 15 m hoog worden.
Het hout van de Anna Paulownaboom wordt onder andere gebruikt voor de constructie van deuren, kozijnen, meubels, muziekinstrumenten en ski's. Het is geschikt voor palen en balken in de bouw en een bron van houtskool. Het lichte, fijnkorrelige hout kan ook worden verbrand om houtskool te maken voor schetsen en poeder voor vuurwerk.
De stikstofrijke bladeren zijn een goed voedergewas en de wortels voorkomen bodemerosie. De bladeren kunnen gekookt worden gegeten; de bloemen zijn eetbaar, bijvoorbeeld in een salade. Maar mensen eten de plant alleen in uiterste nood, wanneer er niets anders te eten is.
Het snijden van paulowniahout is een kunstvorm in Japan en China. Verschillende Aziatische snaarinstrumenten zijn gemaakt van Palownia tomentosa, waaronder de Japanse koto en de Koreaanse gayageum-citer.
Ooit was het gebruikelijk om een ​​Palownia-boom te planten als er een meisje werd geboren. Sommige rijke families plantten wel drie jonge boompjes per dochter. De snelgroeiende boom zou net als het meisje volwassen worden, zodat hij, wanneer ze de huwelijksleeftijd had bereikt, kon worden omgehakt en er houten voorwerpen voor haar bruidsschat van kon worden gemaakt. Op haar trouwdag overhandigden de ouders haar een kist van palowniahout, uit haar boom gesneden, om kimono en andere mooie kledingstukken in op te bergen. Omdat kimono in hoogwaardig hout moet worden bewaard om de delicate zijde te behouden, werd palowniahout een populair materiaal voor huwelijkskisten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final