Mariana de Silva-Bazán en Sarmiento


 Mariana de Silva-Bazán en Sarmiento werd geboren in Madrid, Spanje, op 14 oktober 1739. Ze was de dochter van Pedro de Silva-Bazan en Alagon, VIII Markies van Santa Cruz de Mudela, en Maria Cayetana Meneseses Sarmiento de Sotomayor, markies van Arcicollar. Haar familie behoorde tot de hoge Spaanse aristocratie en was verwant aan de koninklijke.

Mariana kreeg een uitstekende opleiding specifiek voor haar sociale positie. Hij leerde talen, literatuur, muziek, dans en kunst. Daarnaast werd hem een diepe belangstelling voor cultuur en kennis bijgebracht.
Mariana de Silva-Bazán was een vrouw met grote intelligentie en talent. Hij viel op voor zijn interesse in literatuur, filosofie en geschiedenis. Hij schreef verschillende werken, waaronder gedichten, essays en vertalingen. Zijn werk weerspiegelt zijn brede cultuur en zijn kritische kijk op de wereld.
Naast haar facet als schrijfster was Mariana de Silva-Bazán ook een getalenteerde schilder. Hij maakte diverse portretten en werken met religieuze thema. In 1766 werd ze benoemd tot eregeleerde van de Royal Academy of Fine Arts of San Fernando, en werd een van de eerste vrouwen die deze erkenning kreeg.
Mariana de Silva-Bazán was een beschermheer van kunstenaars en intellectuelen uit haar tijd. Hij steunde talrijke kunstenaars en schrijvers, en gaf hen financiële steun en erkenning. Hun literaire zaal was een vergaderruimte voor intellectuelen en kunstenaars, waar ideeën werden besproken en artistiek creatie werd aangemoedigd.
Mariana de Silva-Bazán overleed in Madrid op 17 januari 1784 op 44 jaar. Ondanks zijn korte leven liet hij een belangrijke nalatenschap achter in de geschiedenis van de Spaanse cultuur. Ze was een baanbrekende vrouw in de kunsten, een briljante intellectueel en een beschermheer die de culturele ontwikkeling van haar tijd bevorderde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final