Maria Manuela Pignatelli van Aragon en Gonzaga


 Maria Manuela Pignatelli van Aragon en Gonzaga werd geboren in Madrid, Spanje, op 25 december 1753 Ze was de dochter van Juan Pignatelli en Beltrán, IX graaf van Fuentes, en Maria Guadalupe Gonzaga en Caracciolo. Zijn familie behoorde tot de Spaanse hoge adel en was verwant aan de koninklijke.

In 1775 trouwde Maria Manuela met Juan Pablo van Aragon-Azlor, XII hertog van Villahermosa. Het huwelijk had twee kinderen: Jose Antonio en Juan Pablo.
In 1808, tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd Zaragoza belegerd door Franse troepen. Maria Manuela sloot zich samen met haar zoon José Antonio aan bij de verdediging van de stad. Ze toonden grote moed en leiderschap, organiseerden vrouwen en werkten mee in logistiek en zorg voor gewonden.
Haar heldendaad tijdens de plaatsen van Zaragoza leverde haar de erkenning en bewondering van het volk op. Ze wordt beschouwd als een van de heldinnen van de oorlog en een symbool van het Spaanse verzet tegen de Franse invasie.
Maria Manuela Pignatelli overleed op 6 november 1816. Ondanks zijn vroegtijdige dood liet hij een onuitwisbare nalatenschap achter in de geschiedenis van Spanje. Haar moed, patriottisme en opoffering maakten haar een legendarisch figuur.
Momenteel wordt Maria Manuela Pignatelli herinnerd als nationale heldin. Haar naam draagt verschillende straten en pleinen in Spanje. In Zaragoza is een monument en een museum aan haar gewijd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final