Ontroeren

WAT IS ONTROERING EIGENLIJK?
Ontroeren betekent ‘in het gemoed treffen of getroffen worden’ of ’emotioneren’. En ontroerd zijn betekent ‘Een staat waarin een persoon verkeert als iets of iemand hem of haar emotioneel geraakt heeft’ of ‘bewogen’ of ‘aangedaan’. Het gaat dus blijkbaar om getroffen of geraakt worden met een emotioneel effect als gevolg. Een andere omschrijving is ‘een plotselinge uiting van woede, vreugde of verdriet’. Het kan dus over meerdere soorten emoties gaan.
Het gaat over authenticiteit, onvoorwaardelijkheid, verbinding, liefde en kwetsbaarheid. Over voelen dat je leeft. Over zijn wie je bent. Over de dingen die er echt toe doen in het leven! Ik denk dat het gaat om intense blijdschap en daarvan ook de andere kant kennen. Pas als je het tegenovergestelde gevoel (vaak diep verdriet, angst of machteloosheid) kent, kun je ook de echte diepe vreugde van iets voelen.
Ontroering is een heel intens gevoel dat ons opeens overvalt. Je ziet het niet aankomen, verwacht het vaak niet en opeens ‘bevliegt’ het gevoel van ontroering je. Het is een hele pure emotie, die je niet kunt ‘faken’.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final