Het hart kent geen vragen

 Het hart kent geen vragen.

En dit is een van de mysteries van het leven: dat de geest het hele leven lang ondervraagt en nooit enig antwoord krijgt, en het hart het antwoord nooit vraagt maar ontvangt.

Maar er is één ding om te onthouden: de geest is luidruchtig, er is lawaai. Het hart ontvangt misschien het antwoord, maar door het geluid van de geest voel je misschien niet dat het antwoord is ontvangen, dat je het bij je draagt, dat je er zwanger van bent.

Niet alleen verstoort de geest je rust, je stilte; het verstoort het zozeer dat het hart - dat in staat is om naar stilte te luisteren, wachtend, ontvankelijk - alle verbinding met je wezen wordt ontkend.

De geest monopoliseert je wezen; het zet gewoon het hart opzij. En omdat het hart stil is, en een heer, maakt het geen ruzie; het gaat gewoon de straat af, wacht langs de kant van de weg.

Mind wil de hele ruimte bezetten.
De discipel moet deze hele situatie begrijpen -- dat de dictatuur van de geest vernietigd moet worden, dat de geest slechts een dienaar is, geen meester.

De meester is het hart, want alles wat mooi is groeit in het hart; alles wat waardevol is komt uit het hart - je liefde, je medeleven, je meditatie.

Alles wat waardevol is groeit in de tuin van het hart. "

~Osho

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final