T-boerderij


Deze T-boerderij werd in 1763 gebouwd op de hoek van Groesbeekseweg en Postweg. De ligging bij de kruising van twee belangrijke wegen bracht de eigenaar op het idee om in het voorhuis een herberg te vestigen. Op het erf verrezen vervolgens een hooischuur en een stalhouderij, waar de klanten hun paarden konden stallen.
De herberg met theetuin, die al zeker sinds 1820 de naam (Het) Groenewoud droeg, werd een belangrijke pleisterplaats voor Nijmeegse notabelen en voor reizigers die de ommuurde stad na sluiting van de stadspoorten niet meer in konden. Ook kreeg de herberg de functie van postsorteercentrum: alle post die vanuit de stad werd verstuurd ging eerst naar Het Groenewoud, om daar per bestemming te worden gesorteerd. Postkoetsen brachten de post tenslotte over zogenoemde postwegen naar de plaatsen van bestemming, zoals Arnhem, Venlo en ’s-Hertogenbosch. De Postweg dankt zijn naam aan het feit dat over deze weg de post naar Kleve werd vervoerd.
In de 19de eeuw kreeg Het Groenewoud zijn huidige aanzicht met gepleisterde muren en licht gebogen vensters. De serres aan de voor- en zijkant dateren uit ongeveer 1900. Tegenwoordig zit er in de oude herberg een café.
Vervaardiger: onbekend,
Bron: RAN GN4514
Auteursrechthouder: RAN

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final