Foto van rond 1890


 Wat een prachtige plaat van de Verlengde Molenstraat (nu Bisschop Hamerstraat).

Toen Nijmegen in de 13de eeuw - na het verkrijgen van stadsrechten in 1230 - zijn eerste (aarden) omwalling kreeg, lag de Molenstraat daar net buiten. De stad eindigde abrupt buiten de Windmolen- of Wiemelpoort, die ongeveer ter plaatse van de huidige kruising van Broerstraat en Pauwelstraat stond.
Aanvankelijk was de Molenstraat nog onbebouwd, maar in de loop der jaren kwamen er steeds meer huizen te staan. In het begin van de 15de eeuw was het gebied ten zuiden van de ommuurde stad zodanig volgebouwd, dat men het noodzakelijk achtte om deze bebouwing te betrekken bij de verdediging van Nijmegen. Daarop werden omstreeks 1436 de Molenstraat, Hertogstraat, Ziekerstraat en het kloostercomplex op het huidige Mariƫnburg binnen de stadswallen opgenomen. Aan het begin van de Molenstraat verrees de Molenpoort.
De Molenstraat - waarvan de naam overigens is ontleend aan de vele molens, die vroeger buiten de Molenpoort stonden - werd een voorname straat, waar de rijkere bewoners van de stad statige herenhuizen lieten bouwen.

Bron: RAN F65714

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final