1950


In 1950 was de wederopbouw van Nijmegen vol in gang. De fotograaf van Fotopersbureau Gelderland schoot deze mooie plaat van de herbouw aan de Broerstraat. Alle winkels aan de straat gingen in februari en september 1944 in vlammen op. Alleen de Sint-Dominicuskerk overleefde de oorlog - hoewel ook zwaar beschadigd.
Naoorlogse denkbeelden over de functie, inrichting en vormgeving van de winkelstraten in het centrum resulteerden erin dat de Broerstraat tijdens de wederopbouwperiode werd verbreed, zodat deze beter toegankelijk werd voor auto's. In de jaren '60 werd de Broerstraat als eerste Nijmeegse winkelstraat autovrij en legde men een voetgangerspromenade aan.
De winkelpanden in de straat werden tijdens de wederopbouw in een moderne, sobere stijl opgetrokken, deels door geldnood gedwongen. Vaak worden deze panden bestempeld als monotone blokkendozen, maar wie oplet zal opmerken dat er veel verschillen zijn tussen de afzonderlijke panden. In architectuurkringen is hier steeds meer oog voor en in Nijmegen begint een discussie op gang te komen over het al dan niet beschermen van de wederopbouwarchitectuur.

Wie kan zich deze situatie nog herinneren, met alle opgetrokken bouwschuttingen?

Bron: RAN GN15170
Auteursrechthouder: J.F.M. Trum

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final