Vormen van vasten

de lente is aan het uitbarsten, geen beter moment voor een grondige schoonmaak van lichaam en geest. er bestaan enorm veel manieren om je lichaam te detoxen, maar de grondigste is vasten en het werkt ook nog op je geest. er bestaan verschillende vormen van vasten en een paar die tussen vasten en een dieet inzitten. de eerste zal ik ruim behandelen en de tweede zal even vermelden.
wat houdt vasten precies in?
die vraag is makkelijk te beantwoorden: een bepaalde periode totaal geen voedingsstoffen tot je nemen. maw niks eten. er is watervasten en droogvasten en intermittent fasting wat een verkorte vorm is van watervasten.
vormen van vasten.
- bij watervasten eet je een aantal dagen totaal niks, maar drinkt wel 2-2,5 water.
- bij droogvasten eet en drink je een aantal dagen totaal niks.
- bij intermittent fasting doe je 16-18 uur aan watervasten en 6-8 uur je normale eten en drinken gebruiken. je ontbijt sla je over. vanaf de middag heb je dan een periode van 6-8 uur voor lunch, brunch, diner etc met een 2000-2500 calorieĆ«n totaal. daarna de laatste paar uur voor het slapen weer watervasten. extreme vorm van intermittent fasting is omad (one meal a day.) dan is er nog intermittent fasting waarbij je al ‘s morgens begint met 6-8 uur eten. je verbrandt ‘s morgens makkelijker vet maar deze vorm is alleen geschikt als je vroeg in de middag al je warme maaltijd kunt gebruiken (of je moet een raw dieet volgen.)
- er zijn mensen die bij watervasten buiten water ook zee- of roze zout gebruiken of kruidenthee. maar dan krijg je wel microvoedingsstoffen binnen en is het eigenlijk geen vasten maar een extreem dieet. het werkt ook maar een stuk minder.
- fruitsapvasten bestaat niet, wel ‘n fruitsapdieet.
een aantal effecten van vasten
- het is een super detox. nadat de darmen leeg zijn, verandert de werking van de onderste darmen en ze beginnen alle afval- en gifstoffen uit je gehele lijf naar zich toe trekken en op te nemen via omgekeerde osmose en het wordt dan opgeslagen in de endeldarm tot de 1ste ontlasting na het vasten. lever en nieren worden hierbij niet gebruikt.
- het reset oa lymphe, hormoonproductie, klieren.
- oa maag, galblaas, pancreas, lever en nieren etc krijgen rust en tijd om te helen.
- het brengt vetverbranding op gang.
- na drie dagen vasten begint het lichaam embryonale stamcellen te produceren, waar de rijken der aarde dure therapieƫn voor nemen. iedere keer dat je langere tijd vast wordt het lichaam iets beter in het maken van die cellen. embryonale stamcellen kan je lichaam gebruiken om iedere andere kapotte cel (van huidcel tot hersencel) te vervangen.
- het maakt insulineongevoeligheid minder.
- (chronische) ontstekingen worden minder of verdwijnen zelfs.
- verlaagt ‘slecht’ cholesterol.
- gewrichten kunnen soepeler worden omdat er kalk uit verwijderd wordt.
- het ontspant de geest.
- het scherpt de focus.
- geeft tijd tot bezinning.
- werkt tegen ziekteverwekkers.
- brengt het systeem in balans.
- bij droogvasten produceert het lichaam na een tijdje z’n eigen water. dit water heeft super helende eigenschappen en maakt droogvasten veel efficiĆ«nter dan watervasten.
- regelmatig vasten zal zorgen voor een gezonder en langer leven.
hoe te vasten?
voorbereiding
zorg dat je niet hoeft te werken tijdens het vasten en geen afspraken gepland hebt. kinderen zoveel mogelijk door de partner laten verzorgen of beter nog een tijdje naar oma of zo logeren. 2 dagen vasten werkt een beetje. 3-4 dagen werkt beter. 5, 6 of meer dagen heeft nog meer effect maar is geschikter als je al wat vaker gevast hebt. naarmate je vaker vast wordt het effect groter. vasten kan je om de 3 maanden herhalen.
droogvasten moet je langzaam opbouwen. rond de 3 dagen niet drinken (en eten) is normaal dodelijk. begin met 1 tot 1,5 dag en verleng iedere keer daarop met een halve dag zodat je lichaam steeds beter wordt in het maken van het eigen water. meesters (vaker verlichte meesters) hierin kunnen weken zonder water. je kunt droogvasten en watervasten combineren.
tijdens het vasten
als je vast eet je dus niks en bij droogvasten drink je ook niks. geestelijk richt je je op rust en heling. geen zware activiteiten. mediteer, doe ontspannende yoga, tai chi of andere dingen die je ontspannen. neem korte rustige wandelingen. draai ontspanningsmuziek: bv 432 hz, solfeggio frequenties, meditatiemuziek (zie youtube) etc of je eigen muziek die jou ontspant. brand goede wierook en/of verdamp etherische olie met ontspannende werking. doe evt middagdutjes. lees een relaxt boek of kijk een relaxte film. ga het liefst geen discussies aan. over het algemeen vermijd stress en doe dingen die jou ontspannen. zo wordt langzaam ook je geest gereinigd.
laat je maag onprettig van zich horen, dan kunnen diepe buikademhalingen dit minder maken. je krijgt het hongergevoel of voelt je wat flauwtjes omdat de glucose in je lichaam op is, maar je lichaam niet snel genoeg overschakelt op vetverbranding. naarmate je vaker vast gebeurt die overschakeling op een gegeven moment acuut en bestaat honger niet meer. met intermittent fasting ben je het snelste van je hongergevoel af.
na het vasten.
na het vasten begin je weer langzaam met eten. bouw in 1 kwart van de tijd dat je gevast hebt, langzaam je hoeveelheid eten weer op tot je normale porties. dus 4 dagen vasten, dan 1 dag weer langzaam opbouwen. begin bv met wat bouillon met evt een beetje roomboter of koudgeperste kokosolie, kruidenthee en evt een klein stuk fruit. vermijd gewone suiker en snelle carbs zoveel mogelijk in het begin omdat die het effect van het vasten verminderen. 2-3 uur daarna bv een licht gevuld soepje, kruidenthee en een groter stuk fruit. 2-3 uur daarna een kleine maaltijd. bouw langzaam verder uit. mocht je willen afvallen, dan werkt het super als je na het vasten gaat eten via een intermittent fasting tijdschema (zie boven.)
wens jullie een gezonde en schone lente
en herinner; als je er voor gaat, dan lukt het vasten vast wel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final