December 1944: Sinterklaas in de schuilkelders en het oorlogsdagboek van Trees Schretlen


73 jaar geleden werd er een bescheiden Sinterklaasfeest gevierd in Nijmegen. De stad was weliswaar bevrijd, maar het gevaar was nog lang niet geweken. De stad lag in de frontlinie, er vielen nog bijna dagelijks slachtoffers door granaten en bominslagen. Velen brachten noodgedwongen tijd door in schuilkelders. Op de foto's zien we het bezoek van St. Nicolaas in de schuilkelder van de school aan de Dominicanenstraat.
St. Nicolaas bij de kinderen van Nijmegen
"Zelfs dit jaar, nu we leven onder de moeilijkste omstandigheden, heeft St. Nicolaas de Nijmeegsche kinderen niet vergeten. In verschillende gelegenheden in de stad heeft de milddadige heilige uit Myra zijn rondgang gedaan en de minder bedeelde kinderen enkele uren van vroolijkheid gegeven. We hebben eindelijk weer eens 'n kinderlach gehoord en een juichende kinderstem, en dat doet goed aan ieder hart, dat leeft in de benauwenis van deze dagen....."
Dit krantenknipsel kleefde de 18-jarige Trees Schretlen in december 1944 in haar oorlogsdagboek, dat de periode september 1944 tot mei 1945 beslaat. Het dagboek geeft een goed beeld van het leven van alledag in de frontstad Nijmegen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Naast het krantenknipsel vinden we in het dagboek van Trees Schretlen ook een handgeschreven verslag van 5 december 1944, Sint Nicolaas:
"Mensen denken niet aan Sinterklaas. –'s Middags komt de Sint toch op Waalheuvel bij alle Ubbergse kinderen. Met Pukje –. Reuze leuk en veel voor gedaan. Bijna zonder pakjes (alleen v. tante Mia en zelf gemaakt. Toch 's avonds enige 'pakjesavond'!"
Ook de schaarste tijdens de laatste oorlogswinter komt aan bod in het dagboek. Trees Schretlen noteert op 6 december: 'Flink uitgeslapen van de reuze gezellige avond van gisteren (ook zonder chocolade en suikerbeesten!)'. Maar, zo blijkt uit het verslag van 8 december 1944, de nood was in Nijmegen niet zo hoog als in het westen van Nederland:
"Door Radio Oranje weer slechte berichten over Amsterdam. Ad den Doolaard verkondigde (maar hij overdrijft altijd) dat de hongersnood er is begonnen: 1kg aardappels p.p. per week, geen boter, suiker, jam, peulvruchten, heel weinig brood."
Het verslag van 5 december 1944 is na te lezen in het dagboek van Trees Schretlen welke in boekvorm is uitgebracht: Nijmegen ‘44-‘45 Oorlogsdagboek van Trees Schretlen.

Nijmegen Toen
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final