Downton Abbey seizoen 2


Het tweede seizoen speelt zich af tijdens de laatste twee jaren van de Eerste Wereldoorlog. Downton Abbey wordt ingericht als herstellingsoord voor gewonde officiers. De familie helpt mee met de verzorging van de officiers. Sybil laat zich zelfs scholen tot verpleegster.

Matthew Crawley vecht mee aan het front. De Crawleys zijn bezorgd over zijn welzijn (en de toekomst van het landgoed), maar Matthew is bereid om te vechten voor zijn vaderland. John Bates' vrouw Vera, van wie hij vervreemd is, is te weten gekomen dat er ooit een Turkse diplomaat gestorven is op het kasteel, in het bed van Lady Mary. Mrs. Bates verkoopt haar geheim aan een krant, maar de eigenaar ervan, Sir Richard Carlisle, is de verloofde van Mary Crawley en zal het geheim bewaren, op voorwaarde dat Mary met hem trouwt. Mary stemt hier met weinig enthousiasme mee in.

Matthew Crawley heeft ondertussen ook een verloofde, Lavinia Swire. Mary mag haar graag maar is jaloers op haar omdat ze nog steeds van Matthew houdt. Maar Matthew's besluit staat vast: hij wil met Lavinia trouwen. Zelfs als hij (tijdelijk) verlamd uit de oorlog terugkeert, laat zijn verloofde hem niet vallen. Net voor de bruiloft slaat de Spaanse griep toe op Downton Abbey en treft zowel Cora als Lavinia. Terwijl zij ziek op bed liggen maken Mary en Matthew gebruik van de voor de bruiloft klaargezette grammofoon en dansen samen. Lavinia betrapt hen, en ziet hen zoenen. Wanneer ze steeds zieker wordt en haar dood onafwendbaar lijkt vertelt ze Matthew wat ze gezien heeft, en vraagt ze zich hardop af of haar naderende einde misschien beter is voor alle partijen. Ze overlijdt met Matthew aan haar zijde. Matthew voelt zich schuldig aan haar dood, en belooft aan zichzelf nooit met Mary te trouwen.

Aan het einde van de reeks wordt John Bates gearresteerd op verdenking van moord op zijn vrouw. Zij heeft zichzelf vergiftigd, maar men denkt dat hij haar vermoord heeft - en dat is precies wat Vera Bates op het oog had. Bates en Anna Smith, een van de huishoudsters en kleedster van Lady Mary en Lady Edith, zijn al tijden verliefd op elkaar en besluiten zo snel mogelijk te trouwen.

Sybil begint zich steeds meer af te zetten tegen de aristocratische levensstijl. Ze wordt verliefd op Tom Branson, de chauffeur. Lord Grantham is aanvankelijk fel gekant tegen een huwelijk tussen de twee, maar wanneer hij ziet dat zijn verzet zinloos is bindt hij in en geeft hij hen toestemming. Ze trouwen in Ierland en gaan daar wonen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final