De Baobá


De Baobá is de boom met de grootste stam ter wereld! Zijn holle stam meet ruim 20 meter doorsnede en kan tot 120 duizend liter water opslaan. De grootte ervan is zo indrukwekkend dat sommige baoba's worden gebruikt als huizen, graanafzettingen of dierenasiel, maar helaas is de soort bedreigd.
Deze boom is verdeeld in acht verschillende soorten, waarvan zes inheems zijn in Madagascar, in Afrika, één inheems in het Midden-Oosten en één uit Australië. Alle soorten bestaan echter in andere landen, waaronder Brazilië.
Recife is een van de Braziliaanse steden die de meeste voorbeelden van deze boom hebben. Ze verschijnen op straat en werven en worden gekweekt aan de Federale Universiteit van Pernambuco (UFPE), waar ze worden bestudeerd.
Baobas worden door sommige biologen ook beschouwd als de oudste boom op aarde. Naar schatting kunnen ze wel tweeduizend jaar leven, berekend op basis van hun diameter. Hun wetenschappelijke naam is Adansonia Digitata, maar ze staan ook bekend als boeven, boeven of pompoenplanten.
De boom is echt krachtig: hij herbergt honderden dieren, vogels en insecten op zijn enorme stam. De bloemen kunnen 20 cm hoog zijn en één nacht bloeien, maar ze bevatten nectar en vruchten die dienen als voedsel voor de stammen en dieren in tijden van schaarste, en er zijn sporen van gebruik om malaria te genezen.
Uit het sap van deze boom wordt een speciale olie gewonnen; uit de stam bouwen de inboorlingen van Madagascar de pirogas (een soort lange kano) en de kurk heeft medische verbinding om epilepsie te bestrijden. Geen wonder dat baoba's in Afrika het leven vertegenwoordigen: ze staan symbool voor vruchtbaarheid, overvloed en heling.
Legenden van de baobá
Er zijn verschillende Afrikaanse legendes over het ontstaan van de baobas, maar twee zijn vooral bekend. Er wordt gezegd dat God op het moment van creatie alle dieren het zaad van een boom presenteerde. De baviaan, een aap die bekend staat om zijn luiheid, kreeg de baobabzaadjes en gooide ze, in plaats van ze te planten, gewoon in de grond. De zaadjes zouden uit het puntje van de boom zijn ontkiemen, waardoor de wortels van de boom zichtbaar en de beker begraven zijn. Sommige Afrikaanse stammen schrijven het uiterlijk van de boom toe aan deze ongelooflijke legende.
De tweede legende zegt dat de boom over heel Afrika heerste, maar de baobab was zo geweldig dat de goden boos werden en ze ondersteboven legden als straf. De legende zegt nog steeds dat degenen die de vruchten eten, vervloekt zullen worden met de dood door de mond van een leeuw.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final