Olympia Theater


 De grote zaal van het op 26 juli 1918 geopende Olympia Theater in de Lange Burchtstraat. (1939)

De geschiedenis van de Nijmeegse bioscopen begint al in het begin van de vorige eeuw. Het Nijmeegsch Bioscooptheater Kinematophoon opende zijn deuren aan de Grotestraat 26 in 1908. Reeds een jaar later verhuisde het naar Grotestraat 8 en ging door het leven als Nieuw Nijmeegsch Bioscooptheater. In 1912 veranderde de naam in Familie Bioscoop, om een jaar daarna te verhuizen naar de Lange Burchtstraat 8. Hernoemt als bioscoop Olympia viel het ten prooi aan het vergissingsbombardement van 1944.
Nijmegen kende voor de Tweede Wereldoorlog 4 bioscopen: naast het Olympia Theater had men het Luxor Theater op de Mariƫnburg, het Chicago Theater in de Broerstraat en het City Theater in de Houtstraat. Al deze bioscopen gingen tijdens het bombardement in 1944 verloren.
Het Concertgebouw “de Vereeniging”, waar ook filmvoorstellingen werden vertoond, maar die ook voor concerten en toneelvoorstellingen werd gebruikt, overleefde de oorlog. Het bestaat nog steeds en is wekelijks uitverkocht met theatervoorstellingen en concerten. Eenmaal per jaar geeft de filmclub “Nijmegen blijft in beeld” twee avonden lang in Concertgebouw “de Vereeniging” hun jaarvoorstelling. Beide avonden zijn altijd dik uitverkocht.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen & Bioscoopgeschiedenis.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final