Nubische boogschutters


Detail van een gepleisterd en geschilderd houten model van Nubische boogschutters in het Egyptische leger. Het werd gevonden in het graf van de nomarch Mesehti uit de 11e dynastie in Asyut in Opper-Egypte. Hij bloeide aan het begin van het Middenrijk (circa 2000 BCE). Zijn titels omvatten hatia (burgemeester / heer), opzichter van de priesters van Wepwawet en opzichter van de priesters van Anubis. Met deze hoge ambten vervulde Mesehti de functie van een nomarch van de 13e nome van Opper-Egypte ("Upper Sycamoreen Viper Land") of hedendaagse Asyut.
"Tijdens [het neolithische tijdperk van Khartoum (5000-3800 v.Chr.)]... werd er een traditie gevormd die een zeer belangrijke rol speelde in de lokale [Nubische] cultuur, waarbij de boog en vaardigheid in het gebruik ervan op de voorgrond werden geplaatst. Het beste bewijs hiervan is het feit dat vanaf het allereerste begin van de totstandkoming van wederzijdse betrekkingen tussen Egypte, toen ontstaan ​​uit de Naqada-periode, en het neolithische NubiĆ«, de Egyptenaren NubiĆ« begroetten als Taseti - Land van de Boog. en vaardigheid van de NubiĆ«rs in hun omgang met de boog, en nam Nubische troepen op in hun eigen leger in de rol van boogschutters.
- Zieliński, Łukasz, "Nieuwe inzichten in Nubisch boogschieten", Poolse archeologie in de Middellandse Zee, Vol. 21, nr. 1, blz. 791-801, 2015.
Dit model (JE 30969; CG 258) bevindt zich nu in het Museum van Egyptische Oudheden, CaĆÆro, Egypte.
Foto: Sandro Vannini/Laboratoriorosso srl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final