Rumtopf


Geschiedenis
Rumtopf, wat letterlijk "rumvat" betekent in het Duits, is een traditioneel drankje dat zijn oorsprong vindt in Duitsland en Denemarken. Het werd traditioneel bereid om overtollig fruit uit de zomer- en herfstoogst te conserveren en te genieten van de smaken gedurende de wintermaanden.
De traditie van het maken van rumtopf gaat terug tot de 18e eeuw in de regio Noord-Duitsland en Denemarken. In die tijd was suiker duur en moeilijk verkrijgbaar, maar rum werd geïmporteerd uit de koloniën in het Caribisch gebied. Door fruit in suiker en rum te conserveren, konden mensen in de winter genieten van fruitige desserts en drankjes.
Het proces van het maken van rumtopf is vrij eenvoudig. Verschillende soorten fruit worden in een pot geplaatst, laag voor laag, met suiker en rum toegevoegd aan elke laag. Het fruit laat men enkele weken tot maanden rijpen in de pot, waarbij het de smaken van de rum opneemt en conserveert. Het resultaat is een heerlijk en geurig mengsel van fruit doordrenkt met rum.
Rumtopf werd traditioneel gemaakt met seizoensgebonden fruit, waarbij elke maand een andere fruitsoort werd toegevoegd. Dit gaf mensen de mogelijkheid om gedurende de wintermaanden te genieten van de rijke smaken van diverse vruchten, zelfs als ze niet vers beschikbaar waren.
Tegenwoordig wordt rumtopf nog steeds gemaakt en genoten als een delicatesse en een traditioneel drankje. Het is populair in Duitsland en sommige andere Europese landen, waar het vaak wordt geserveerd als dessert of als ingrediënt in gebak en taarten.
Het maken van rumtopf is niet alleen een manier om fruit te conserveren, maar ook een manier om te genieten van de smaken en tradities van de regio. Het is een heerlijke traktatie die de rijke geschiedenis en culinaire erfgoed van Duitsland en Denemarken weerspiegelt.
500 g aardbeien (mei)
500 g kersen (juni)
500 g frambozen (juli)
500 g bramen (augustus)
500 g perziken (september)
500 g pruimen (oktober)
500 g peren (november)
500 g sinaasappels (december)
500 g ananas (januari)
500 g kiwi's (februari)
500 g rabarber (maart)
500 g aardbeien (april)
500 g suiker
1 liter donkere rum (verdeeld per fruitsoort)
Instructies:
Zo maak je het!
Afhankelijk van de maand voeg je de bijbehorende vrucht toe aan de rumtopf. Volg onderstaand schema:
* Mei: Was en ontkroon de aardbeien. Voeg ze toe aan de pot met een laagje suiker eroverheen.
* Juni: Ontpit de kersen en voeg ze toe aan de pot met suiker.
* Juli: Was de frambozen en voeg ze toe met suiker.
* Augustus: Was de bramen en voeg ze toe met suiker.
* September: Schil de perziken, verwijder de pit en snijd ze in stukjes. Voeg ze toe met suiker.
* Oktober: Ontpit de pruimen, snijd ze in plakjes en voeg ze toe met suiker.
* November: Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Voeg ze toe met suiker.
* December: Schil de sinaasappels, verdeel ze in partjes en voeg ze toe met suiker.
* Januari: Snijd de ananas in kleine stukjes en voeg ze toe met suiker.
* Februari: Schil de kiwi's en snijd ze in stukjes. Voeg ze toe met suiker.
* Maart: Snijd de rabarber in stukjes en voeg ze toe met suiker.
* April: Herhaal de aardbeienlaag van mei met verse aardbeien en suiker.
Zo maak je het :
Begin met 125 gram rietsuiker op de bodem van de pot. Voeg dan de eerste fruitsoort toe, in dit geval aardbeien. Giet een beetje rum over de aardbeien zodat het onder staat
Herhaal dit proces bij elke fruitsoort. Voeg een laagje rietsuiker toe, voeg het fruit toe en giet een beetje rum over het fruit. Ga zo door tot alle fruitsoorten zijn toegevoegd.
Sluit de pot goed af en laat de rumtopf op een koele en donkere plaats rijpen gedurende minimaal 4 weken, bij voorkeur 2 tot 3 maanden. Schud de pot af en toe voorzichtig om de smaken te mengen.
Na de rijpingstijd kun je de rumtopf serveren. Serveer het fruit in kleine glazen of schaaltjes en schenk wat van de geurige rum uit de pot over het fruit.
Nu zal elke fruitsoort zijn eigen rumachtige smaak hebben opgenomen, waardoor je een rijke en gevarieerde rumtopf krijgt. Geniet ervan!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final