Charlotte van Mexico


 Charlotte van Mexico, met volledige naam Maria Charlotte Amelia Augusta Victoria Clementine Leopoldine van Saksen-Coburg-Gotha, werd geboren op 7 juni 1840 in het Koninklijk Kasteel van Laken, Brussel, België. Dochter van koning Leopold I van België en prinses Louise Marie van Orleans, Charlotte is van jongs af opgevoed om te regeren, met kennis in politiek, aardrijkskunde, muziek en kunst.

In 1857 trouwde Charlotte met Maximiliaan van Habsburg, aartshertog van Oostenrijk. Zeven jaar later, in 1864, accepteerde het echtpaar het aanbod van de raad van notabelen van Mexico om de troon van het land te bezetten, omdat het een verzoek was van alle Mexicaanse bevolking. Op 10 april van dat jaar werden ze gekroond in de Metropolitaanse kathedraal van Mexico-Stad en Charlotte werd de tweede en laatste Keizerin Consort van Mexico.
Tijdens haar korte bewind, die van 1864 tot 1867 duurde, nam Charlotte taken van haar rang op zich en leidde een tijd lang het regentschap van het rijk terwijl Maximiliaan het binnenland bezocht. Ze werd erkend als de eerste vrouwelijke heerser in de geschiedenis van Mexico, die verschillende uitvoerende functies uitoefende tijdens de afwezigheid van Maximiliano.
Druk van liberale groeperingen, geleid door legitieme president Benito Juarez, en Maximiliano's onvermogen om de militaire controle over het land te behouden, zorgde ervoor dat Carlota in 1866 naar Europa reisde op zoek naar steun. Haar inspanningen waren echter tevergeefs en na het falen van haar missie begonnen de eerste symptomen van haar mentale vervreemding te verschijnen.
Verergerd door de schietpartij op haar man in Mexico, ging de mentale gezondheid van Carlota aanzienlijk achteruit. De Belgische koninklijke familie heeft haar ondergebracht in het kasteel Tervueren en later in het Paleis Laken. Uiteindelijk zocht Charlotte schuil in Kasteel Bouchout, waar ze tot haar dood verbleef.
Carlota overleed op 19 januari 1927, op 86-jarige leeftijd in Kasteel Bouchout, Meise, België. Haar leven, gekenmerkt door tragedie en waanzin, liet een onuitwisbare stempel achter op de geschiedenis van Mexico en België.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final