Spekkoek

Voor een bakblik van ø 20 cm
Spekkoek is machtig, dus hier zijn veel stukjes van te snijden.
Ik gebruik afgestreken theelepels van 5 ml

350 gr roomboter, zacht, op kamertemperatuur
3 zakjes vanillesuiker
250 gr poedersuiker
9 eieren (M)
175 gr bloem
½ tl zout
3 el slagroom (of kokosmelk)
10 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
2 tl foelie(poeder)
1 tl anijspoeder
3 tl kruidnagelpoeder
3 tl kardemom
¼ tl witte peper

Gebruik een mixer of keukenmachine: Roer de boter los met de vanille- en poedersuiker, de room en het zout. Voeg al mixend één voor één eieren en beetjes bloem toe tot het is opgenomen in het beslag en ga zo door tot alles erin zit en het een mooi beslag is geworden.
Verdeel het beslag dan over 2 bakken. Aan een van de bakken voeg je al de specerijen toe: dit wordt de donkere laag van de koek.
Vet de bakvorm in met olie. Zet de grill van de oven aan. Het is een beetje inschatten hoe heet de grill moet zijn. Ik begon vrij heet, maar naarmate de taart hoger werd, schakelde ik hem terug. Kwestie van erbij blijven.
Als de grill heet is, de eerste laag in de vorm scheppen: begin met het donkere beslag en schep 2 opgehoopte eetlepels beslag in de vorm en strijk dit glad over de bodem. Deze eerste laag gaat lastiger dan alle volgende omdat de vorm nog niet heet is. Zet de vorm dan onder de grill en blijf erbij staan. Het ligt dus aan de hitte van de grill, maar het heeft zo’n 3 minuten nodig om te garen. De laag mag niet kleuren, maar zal wel wat opdrogen en je ziet het echt bakken. Het ziet er erg veel uit als een pannenkoek met een vrij droge bovenkant die je gaat omkeren. Haal de vorm dan uit de oven en giet de tweede (lichte) laag erop. Ook 2 eetlepels. De boter in het beslag zal nu snel smelten en je kan het beslag erg goed ronddraaien in de vorm zodat je een mooi gelijk laagje krijgt.
Ga zo door tot het beslag op is. Gebruik steeds dezelfde hoeveelheid beslag zodat alle laagjes even dik zijn. Als je bellen in de bovenste laag krijgt, kan je deze met een satéprikker doorprikken en weer vastplakken op de laag eronder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final