Verhuisbedrijf Puls


 Kerkstraat 303 – 305 Verhuisbedrijf Puls

Op 303 – 305 was in de oorlog het verhuisbedrijf van Puls gevestigd. Abraham Puls was een NSB’er, wat betekent dat hij het eens was met de bezetter. Hij kreeg in de oorlog de opdracht om de huizen van Joodse Amsterdammers die waren weggevoerd leeg te halen.
Alle goederen van deze mensen werden zo snel mogelijk weggehaald en naar de haven gebracht (pakhuis Argentiniƫ). Vanuit de haven vertrokken de goederen naar Duitsland en naar Duitsers in bezette gebieden. Ook werknemers van A. Puls, en Puls zelf, hebben het nodige meegepikt van de spullen die ze moesten wegvoeren.
pulsVoor de Amsterdammers werd het woord Puls al snel een werkwoord. Pulsen betekent dus een huis leegstelen. Ongeveer 29.000 huizen van Joodse Amsterdammers werden gepulst. Zo werd ook het Achterhuis waar Anne Frank zat ondergedoken door Puls leeggehaald.
Na de oorlog hebben nog vrij lang nabestaanden van Puls in dit pand gewoond. Na het overlijden van deze mensen is dit pand ingrijpend verbouwd en vanaf 2011 wordt het pand, nu een appartementencomplex, opnieuw bewoond. Amsterdam Archief

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final