'S WERELDS EERSTE ZWARTE SAMURAI-STRIJDER


'S WERELDS EERSTE ZWARTE SAMURAI-STRIJDER
Bijna 500 jaar geleden arriveerde een lange Afrikaanse man in Japan. Hij zou de eerste in het buitenland geboren man worden die de status van samoeraikrijger zou bereiken.
Yasuke werd als kind ontvoerd en was een bediende en lijfwacht geworden van het hoofd van de jezuïeten in Azië, met wie hij India en China doorkruiste en onderweg meerdere talen leerde.
Zijn aankomst in Kyoto veroorzaakte echter letterlijk een rel. De meeste Japanners hadden nog nooit een Afrikaanse man gezieneerder, en velen van hen zagen hem als de belichaming van de Boeddha met de zwarte huid.
Onder degenen die zich aangetrokken voelden tot zijn aanwezigheid was Lord Nobunaga, hoofd van de machtigste clan in Japan. Toen Yasuke aan Oda Nobunaga werd gepresenteerd, dacht de Japanse daimyō dat zijn huid gekleurd moest zijn met zwarte inkt. Nobunaga liet hem zich vanaf zijn middel uitkleden en liet hem zijn huid schrobben.
"Zijn lengte was 6 shaku 2 zon (ongeveer 6 voet, 2 inch (1,88 m) ... hij was zwart en zijn huid was als houtskool", beschreef een mede-samoerai, Matsudaira Ietada, hem in zijn dagboek in 1579.
De gemiddelde lengte van een Japanse man in 1900 was 157,9 m (5 voet 2 inch), dus Yasuke zou in de 16e eeuw boven de meeste Japanners uittorenen, toen mensen over het algemeen kleiner waren vanwege slechtere voeding.
Yasuke was niet alleen anders qua lengte en uiterlijk. Hij was ook erg gespierd en goed gebouwd. Zijn kracht is te vergelijken met die van 10 mannen bij elkaar. Hij was inderdaad een geboren krijger, een hulk en een wachtende samurai. Een ander kenmerk dat Yasuke deed opvallen, was zijn intelligentieniveau. Zijn beheersing van de Japanse taal in zo'n korte tijd was voor velen een wonder. Hij leerde de cultuur en tradities van de mensen kennen.
Toen Nobunaga besefte dat de huid van de Afrikaan inderdaad zwart was, kreeg hij belangstelling voor hem. Yasuke sprak al een beetje Japans en de twee mannen konden het goed met elkaar vinden, aldus academicus Thomas Lockley, die een boek over Yasuke heeft geschreven. Nobunaga raakte dol op Yasuke en behandelde hem als familie - de Afrikaan behoorde tot een zeer selecte groep mensen die met hem mocht dineren.
Yasuke werd door de krijgsheer opgenomen om zijn wapendrager te worden. Wapendrager te zijn van de machtigste krijgsheer van heel Japan was een groot voorrecht en een grote eer. De wapendrager moet ook iemand zijn die kan worden vertrouwd met geheimen, vooral die met betrekking tot zaken buiten de staat. Yasuke's harde werk en ijver wierp zijn vruchten af, en binnen een paar maanden werd hij beloond met een huis in Azuchi Castle, dat in de noordoostelijke provincie Kyoto lag. Yasuke ontving ook een toelage en was begaafd met een Katana-zwaard. Volgens de geschiedenis wordt het Katana-zwaard beschouwd als het symbool van een samurai-krijger.
Toen Nobunaga de rang van samoerai aan Yasuke verleende, was het idee van een niet-Japanse samoerai iets ongehoords. Als de eerste in het buitenland geboren samoerai vocht Yasuke samen met Oda Nobunaga belangrijke veldslagen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final