Tarte Tatin met appel en cranberry

200 gram bloem
200 gram boter
1 eierdooier
4 zoetzure appels
1 vanillestokje
3 eetlepels cranberry's
100 gram suiker
Bereidingswijze
1
Maal in de keukenmachine de bloem met 100 gram boter tot grove kruimels. Voeg geleidelijk een paar eetlepels ijskoud water en de eidooier toe en mix kort tot een glad deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak in folie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2
Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Verhit de rest van de boter met de suiker in een (steel)pan, tot de suiker is gesmolten en na enkele minuten goudbruin kleurt. Verwarm de oven voor op 200ºC.
3
Snijd intussen het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Roer het vanillemerg door de karamel en giet de karamel voorzichtig in de taartvorm. Verdeel de cranberry’s erover en leg de stukken appel met de bolle kant naar beneden erin.
4
Rol het deeg uit tot een lap die 4 cm groter is dan de taartvorm. Leg de deeglap voorzichtig over de appels en duw de randen naar onderen tussen de appels en de vorm. Prik het deeg op een paar plekken in om luchtbellen te voorkomen. Bak de taart in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin.
5
Laat een paar minuten buiten de oven afkoelen en keer dan voorzichtig met behulp van een platte schaal om. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final