Jaarwisseling

De periode rond de jaarwisseling is van oudsher een magische tijd. Rond deze tijd kun je het lots-orakel raadplegen.
Kinderen die in oudejaarsnacht worden geboren, zijn helderziend.
Worden de kippen op nieuwjaarsdag met gierst gevoerd, dan leggen ze het hele jaar goed.
In Bohemen geloofde men dat men met wolfskers de paarden vet en monter kon maken. De wolfkers moest dan wel uitgegraven worden in de nieuwjaarsnacht. Men moet wel eerst een cirkel om het kruid trekken en daar in staan als je het uitgraaft, anders zou de duivel je pakken. Voordat je dan de cirkel verlaat moet je de duivel een zwarte kip toewerpen, zodat hij geloofd dat het jouw ziel is en dan snel wegrennen.
Weersorakel:
Haal op oudejaarsavond 12 schillen van een ui, voor iedere maand een. Bestrooi deze vervolgens met zout en wacht tot na het middaguur op nieuwjaarsdag. Uit het uit de schil getrokken vocht zou men conclusies kunnen trekken over de hoeveelheid neerslag die zou vallen in de desbetreffende maand.
Staan de bloemen aan de stalkaars laag aan de stengel dan valt er vroeg sneeuw, staan ze echter hoog dan valt er veel in het voorjaar.
Jeneverbes. In Schotland verbrandt men op nieuwjaar ochtend de bessen om het ongeluk en de slechte invloeden van het oude jaar te verdrijven. Jeneverbes die groeit naast de voordeur beschermt het huis tegen allerlei vormen van ongeluk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final