Keltische astrologie

KELTISCHE ASTROLOGIE & DE 13 MAANDVOGELS

Vogels worden in de Keltische astrologie gezien als wijze dieren waar we veel van kunnen leren. Het is gebaseerd op de maancyclus, een jaar met 13 maanmaanden. Vogels komen ook in veel Keltische mythen voor en hebben een symbolische betekenis. En in de Keltische astrologie heerst elke maand een vogel die een menstype representeert en vertelt welke invloed de vogelsoort heeft op je persoonlijkheid, karakter en levensloop, te beginnen met de Reiger:

REIGER - 24 december tot 20 januari (Ardea cinerea)
Volgens de Keltische astrologie staat de reiger voor onafhankelijkheid, vertrouwen en geduld. Hij vertrouwt erop dat zijn voedsel vanzelf voorbij komt zwemmen en blijft soms zelfs urenlang staan. Als symboliek voor de mens: leer vertrouwen te hebben op je intuïtie en wees geduldig. Wat je zaait zal je uiteindelijk oogsten. Daar mag je op vertrouwen, maar soms heeft het even tijd nodig voor je resultaat ziet.
ROODBORSTJE - 21 januari tot 17 februari (Erithacus rubecula)
Roodborstjes zijn eigenlijk heel temperamentvol, hoewel ze een beetje koel over kunnen komen. Ze zijn koppig en trots en niet bang voor conflicten. Roodborsten zijn individualisten en alleen is altijd beter dan samen, schijnt het levensmotto van dit pientere vogeltje te zijn. De roodborst blijft graag in beweging.
GOUDVINK - 18 februari tot 17 maart (Pyrrhula pyrrhula)
De Goudvink zie je verschijnen in de lente, en wordt daardoor als de boodschapper van betere tijden gezien. Je ziet hem vaak met veel geduld de bomen van de knoppen ontdoen. Geduld is daarmee kenmerkend voor de Goudvink. Geluk vindt hij in het stapsgewijs kunnen werken aan alle aspecten van zijn leven. Maar, in zijn systematisch werken schuilt ook het gevaar dat hij kan vastroesten in zijn gewoontes. Eigenlijk zou hij af en toe eens een schop onder zijn kont moeten krijgen.
HAVIK - 18 maart tot 14 april (Accipiter gentilis)
De havik geniet van de uitdaging van de jacht en zal slimme manieren vinden om te krijgen wat hij wil. Daarom staat deze Keltische maandvogel voor levenskracht, bescherming, levensenergie, balans en evenwicht. Dat geeft ook direct aan dat de Haviksmens behoefte heeft aan een constante stimulans en vrijheid in een situatie waarin ze creatief kunnen zijn, anders verveelt hij zich snel.
Haviken kunnen ook slecht tegen beperkingen en dat is direct een mooie eigenschap want hij gaat ze niet uit de weg. Integendeel! De havik onderzoekt graag zijn eigen zwakken punten en beperkingen en zal er alles aan doen om ze te overwinnen. Dat geeft hem een zeer positieve houding ten opzichte van het leven. (Herkenbaar voor mij als 3 april-kind!)
ZILVERMEEUW - 15 april tot 12 mei (Larus argentatus)
De zilvermeeuw is een reiziger en vindt je overal ter wereld. Elegant als ze is, vliegt ze moeiteloos lange afstanden. Om dat te kunnen bewerkstelligen is de zilvermeeuw met haar vindingrijkheid prima in staat om oplossingen te vinden voor onverwachte problemen. Ook past zij zich makkelijk aan om iedere situatie de baas te kunnen zijn. Daarmee inspireert zij anderen zonder dat zij er erg in heeft.
Dit geeft ook aan hoe belangrijk vrijheid voor de zilvermeeuwmens is, en haar omgeving zal hier rekening mee moeten houden. Als je je in de zilvermeeuw verplaatst zal je niet alleen voelen hoe belangrijk de fysieke vrijheid voor haar is. Je zal ook inzien dat vrijheid van geest een belangrijk aspect in haar leven is. Ruimte in je hoofd geeft immers ruimte om nieuwe energiestromen op gang te brengen. Het geeft de ruimte om te creëren. Deze vrijheid en de wens om te reizen betekent niet dat de zeemeeuw ontrouw is. Nee, zij is toegewijd en dwaalt niet af.
DUIF - 13 mei tot 9 juni (Columbidae)
Hoewel er vele soorten zijn, heeft de duif wereldwijd één ding gemeen. Heb je het over de duif dan is zij een symbool van vrede en zuiverheid. De duif is verlegen en kan soms het gevoel hebben dat ze niet wordt gezien of erkend. Door de verlegenheid kan ze wat mensvermijdend over komen, terwijl ze eigenlijk gewoon een bescheiden vogel is. Toch maakt dat haar zelfkritisch en perfectionistisch, want ze wil het zo graag goed doen. Ze kan je de indruk geven dat zij weinig doet, maar stille wateren hebben diepe gronden. Onder de oppervlakte gaat veel schuil. De duif kan daardoor veel verwezenlijken, zonder al te veel inspanning.
AREND - 10 juni tot 7 juli (Haliaeetus leucocephalus)
De arend is een vogel met een geweldig scherp zicht, en is één van de hoogst vliegende vogels. De arendmens is een visionair, wat inhoudt dat hij een specifieke visie op zaken heeft. Daarmee is hij in staat om enorme gedachtesprongen te maken. Hoewel is zijn kracht is, is het tegelijk een valkuil. De arend kan zich namelijk al snel superieur voelen ten opzichte van anderen. Bij anderen kan dit overkomen als arrogantie terwijl de arend diep in zichzelf juist een tekort aan zelfvertrouwen kan hebben. Hij kan dit echter zeer goed verbergen. Een sterk punt is dat de arend daarmee erg intuïtief en ijverig is. Hij heeft oog voor detail en kan met gemak het grotere geheel overzien. Mits deze capaciteiten ten positieve gebruikt, kan de arend een inspirerende leider worden
NACHTEGAAL - 8 juli tot 4 augustus (Luscinia megarhynchos)
De nachtegaal ziet er wellicht niet zo imposant uit, maar schijn bedriegt! Als je het geduld hebt en haar vrij laat, zal je zien dat ze een mooie persoonlijkheid heeft. Ze heeft enkel tijd nodig om deze te laten ontvouwen in haar eigen ritme.
De Nachtegaal staat voor positieve verandering, vreugde en geluk. Als je haar niet hoort, zie je haar wellicht snel over het hoofd. Maar zodra ze dapper haar stem laat horen, zal je begrijpen hoe inspirerend ze is. Met haar stem, kan ze iedereen in haar omgeving naar haar laten luisteren. Ze moet echter wel oppassen met haar grote verbeeldingskracht, en met beide benen op de grond blijven staan. Als ze dat kan, is ze in staat mensen op het juiste pad te leiden en zaken in evenwicht te brengen.
IJSVOGEL - 5 augustus tot 1 september (Alcedo atthis)
De IJsvogel heeft geen zwemvliezen en zijn verenpak zit anders in elkaar dan die van de watervogels. Hij zal dus moeilijkheden moeten overkomen om aan zijn dagelijkse maal te kunnen komen. Een vis vangen moet goed gecoördineerd worden.
De IJsvogelmens is geduldig, alert en overziet knelpunten al snel. Met zijn doorzettingsvermogen en grote focus is hij probleemoplossend. Deze eigenschappen zet hij in om zijn leven ten goede op te bouwen en te behouden. Daarmee wordt ook aangegeven dat de ijsvogel het leven koestert, en zeer in balans is.
Er wordt niet voor niets gezegd dat deze vogel alle elementen vertegenwoordigd. Aarde, vuur, water en lucht geven aan dat mensen van dit type, stabiele mensen zijn. In evenwicht, met veel potentie om alles uit hunzelf en het leven te halen wat er in zit, wanneer ze hun passie gevonden hebben. Dan gaat het vuur branden, zijn ze stabiel gegrond in de aarde met hun zijn. Het leven is dan als hun luchtruim, vrij om te zijn wie ze willen zijn en water symboliseert alles wat hij nodig heeft om te kunnen leven.
ZWAAN - 2 september tot 29 september ((Eala)
De zwaan is een mystieke vogel die voorkomt in verschillende Keltische verhalen. De veren werden vaak gebruikt in de rituelen en zijn verbonden en helpen bij de interpretatie van droomsymbolen, overgangen en spirituele evolutie.
Bij de Druïden vertegenwoordigt de zwaan de ziel en wordt gedacht dat hij helpt bij het reizen in de Andere Wereld. De zwaan kan ons veel leren over innerlijke schoonheid, gratie, zuiverheid, trouw, liefde, muziek, poëzie en transformatie. Als vogel van de lucht, het land en het water zijn ze uitstekende gidsen voor de therapeutische krachten van dezelfde elementen. Zwaan leert ons dat er schoonheid in alle dingen schuilt, want zoals ze hun leven beginnen als ‘lelijke eendjes’; ze komen volwassen tevoorschijn tot een gepersonifieerde schoonheid. De boodschap is heel duidelijk: de dingen zijn niet altijd zoals ze aan de buitenkant lijken, en leert ons dat we naar binnen moeten kijken voor onze eigen innerlijke schoonheid.
Bij de zwaan draait het dus om verandering en transformatie, en ook jij zult de mogelijkheid krijgen om veranderingen met gratie en waardigheid aan te pakken.
SPECHT - 30 september tot 27 oktober (Woodpecker)
De specht kom tje leren kansen te zoeken en het leven op te bouwen waar je naar verlangt. De specht is geaard, vertrouwt op zijn instincten en op zijn verbinding met de natuur. Het ritmische drumwerk van de specht symboliseert het kloppende hart en de hartslag van Moeder Aarde. De specht herinnert ons eraan om te vertragen en geworteld te blijven in de natuur en een plek te behouden voor alle wezens op aarde. In legenden is de specht het symbool van dieper graven om onze innerlijke verlangens te vervullen en helpt ons om ijverig te blijven.
TORENVALK - 28 oktober tot 24 november (Kestrel)
De dichter Ted Hughes schreef over de torenvalk: ‘Moeiteloos op hoogte hangt zijn stille oog. Zijn vleugels houden de hele schepping in een gewichtloze stilte, stabiel in de stromende lucht.’
Hughes was niet de enige die zich liet inspireren door de machtige torenvalk. Torenvalken zijn leden van de valkenfamilie die vooral bekend staan om hun neiging om hoog in de lucht te zweven voordat ze naar hun prooi duiken. Torenvalken worden vanwege dit gedrag ook wel ‘Windhovers’ genoemd. De torenvalk is ook een veelgebruikt symbool van adel, snelheid en macht.
Roofvogels nemen vaak een prominente plaats in in de tradities van verschillende culturen. De torenvalk mag dan kleiner van gestalte zijn dan de meeste van zijn roofvogelsoortgenoten, dit doet echter niets af aan de impact van deze uitzonderlijke vogels. In veel gevallen wordt deze vogel geassocieerd met waakzaamheid, bescherming en visie.
De Ierse naam voor de torenvalk is “pocaire gaoithe.” Dit betekent ‘winddansenr. Keltische culturen associeerden de torenvalk met zijn ongelooflijke en moeiteloze vliegvermogen. Deze vogel is een symbool van de vreugde en de weidsheid van de uitgestrekte en ontembare lucht.
De torenvalk wordt geassocieerd met profetische visioenen en dromen. Mensen met de torenvalk als totemdier kunnen het gevoel hebben dat ze een ‘zesde zintuig’ hebben om de toekomst te voorspellen. Dit kan te wijten zijn aan een oplettende aard in combinatie met intelligentie en bekwame patroonherkenning. Of het nu bovennatuurlijk of eenvoudig genie is, mensen in wie de torenvalktotem bijzonder sterk is, lijken vaak te weten wat de toekomst in petto heeft.
RAAF - 25 november tot 23 december (Corvus corax)
De raaf is een intelligente en eigenzinnige vogel. Hij heeft heel goed het vermogen om te (leren) spreken. Ze gebruiken tools in de natuur om hun eten te vangen en dat maakt ze een (zelf)bewuste vogelsoort. Hoewel wij mensen allemaal paranormaal zouden kunnen zijn, geloofden de Kelten dat vooral de raafmens over deze vermogens zou beschikken. Ze worden gezien als boodschappers tussen de aarde en de paranormale wereld. Deze mystieke raafmens voelt zich over het algemeen aangetrokken tot de natuurlijke geneeskrachtige wereld en heeft een krachtige ziel en kan zich goed aanpassen.
Hoewel de raaf in vele culturen wordt gezien als een wezen van de onderwereld, is het vaak minder bekend dat er ook culturen zijn waarbij ze juist gezien worden als boodschapper van de zon, liefde en licht Het is een vogel die prima zonder partner kan leven, zijn eigen weg volgend. Dit brengt vaak een leven van eenzaamheid met zich mee maar zo voelt deze vogel zich niet. Hij is juist ook liefdevol en verzorgend voor zijn omgeving en gebruikt zijn kennis en gaven om te helpen waar ook nodig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final