Dag Boodschap


 

Twaalfde laag: het zelf bevrijden


De twaalfde laag van geconditioneerde werkelijkheid is die van het zelf.
Het Zelf wordt gevormd door hoe we de wereld om ons heen ervaren, vanaf het moment dat we in de baarmoeder waren tot onze huidige leeftijd.
We kunnen veel van onze ervaringen onthouden en logisch beschrijven.
Bovendien past het binnen onze sociale structuren en ons algemeen aanvaarde ideeën over de werkelijkheid dat onze ervaringen ons maken tot wie we nu zijn.
Hierdoor hoeven we geen grote stap te zetten om deze buitenste laag te gaan verwerken.
In deze fase van het ontwakingsproces kunnen we negatieve of beladen ervaringen uit het verleden verwerken en loslaten.
Dit is een meer geleidelijke manier van loslaten, maar het kan nog steeds overweldigend zijn als we niet weten waarom we ons bewust worden van ervaringen uit het verleden, of als we ons traumatische ervaringen herinneren.
In onze huidige wereld wordt het als relatief normaal beschouwd dat we naar een therapeut gaan om emoties en trauma's te verwerken.
Daarom mogen we het niet omschrijven als een spiritueel proces.
Hoewel het nuttig is om met emoties en verhalen te werken, bestaat het gevaar dat we, als we het ontwakingsproces niet begrijpen, verstrikt raken in logica en emoties, waarbij we steeds dezelfde verhalen vertellen en herbeleven in plaats van ze opnieuw af te spelen.
Een man die bij mij kwam vertelde me dat hij 's nachts ervaringen in bed verwerkte.
Hij bekeek deze ervaringen alsof hij naar korte films over zijn leven keek.
Hij beleefde ze opnieuw, compleet met alle emoties, fysieke gewaarwordingen, gedachten en gesprekken die hij tijdens deze ervaringen had gehad.
Andere mensen voelen bijvoorbeeld dat er ergens in hun lichaam iets gebeurt, bijvoorbeeld in hun nek of buik, doordat de emoties en ervaringen die zich in dat lichaamsgebied hadden genesteld vrijkomen.
Omdat het ontwakingsproces geleidelijk verloopt, verwerk je één ervaring tegelijk, totdat je bijna geen problemen meer hebt.
Je kunt niet zeggen dat als je eenmaal ontwaakt bent, of als je de laag van het Zelf hebt opgeruimd, je nooit meer een persoonlijk probleem zult hebben of aan deze laag hoeft te werken.
Deze illusie is moeilijk te doorbreken, maar het idee dat als je eenmaal wakker bent, je nooit meer te maken zult krijgen met conflicten, emoties of pijn, klopt gewoon niet.
In werkelijkheid is het juist omdat je ontwaakt bent dat je deze emoties volledig kunt doorleven, omarmen, begrijpen en vervolgens verwerken en loslaten.
Dat is een heel andere ervaring dan boosheid laten opstapelen, gebukt gaan onder angst en je ervaringen laten beïnvloeden door je emoties en trauma's.
Dus denk niet dat je niet bang bent als je beroofd wordt, of geen pijn voelt als je je been breekt omdat je toevallig 'wakker wordt' bent.
Je maakt nog steeds dingen mee.
Het is zo simpel.
Als we wakker worden, kijken we anders naar onze ervaringen.
Zodoende kunnen we met begrip en mededogen naar de gebeurtenissen in ons leven kijken, zonder dat de diepgewortelde wonden van het Zelf verdere problemen veroorzaken, een gebeurtenis groots maken of ons ervan weerhouden een duidelijk beeld van de situatie te hebben.
Zelfs bij een ontwaakt persoon ontstaan ​​er problemen in de laag van het Zelf.
Het verschil is dat wanneer deze laag grotendeels is opgeruimd, het een bewust proces is... we begrijpen wat er gaat komen en kunnen er bewust mee omgaan.
Wanneer we hard aan het Zelf hebben gewerkt, of een plotseling ontwakingsproces doormaken waarbij een andere laag aandacht vraagt, komen we terecht bij de elfde laag, de laag van vorige levens.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final