Les Combattantes


Pompeus oorlogsdrama over vier vrouwen wier levens elkaar kruisen in de eerste oorlogsmaanden van 1914. De rolverdeling voor de mannen is duidelijk, maar de achtergebleven vrouwen moeten op zoek naar een nieuw doel in hun leven. In deze Franse serie dragen een een non, een sekswerker, een verpleegkundige en een fabrieksdirecteur, allemaal zo hun eigen geheimen mee. Nogal melodramatische maar wel mooi gefilmde Netflix-hit, waarin de plotwendingen elkaar opstapelen en subtiliteit verboden lijkt. De vier hoofdrolspeelsters ontstijgen het onevenwichtige script.

De hele serie was een eerbetoon aan de vrouwelijke helden die in de oorlog vochten. Marguerite, Agnes, Suzanne en Caroline zijn hun vertegenwoordiging. Het einde deed me huilen om alle onschuldige mensen die zijn omgekomen in deze verschrikkelijke oorlog waarin ze slechts marionetten waren van de grote machten. Ik ben erg blij dat deze serie gemaakt is. De decors en de sfeer zijn zeer goed vertegenwoordigd, de kostuums, de architectuur, het meubilair, ze slagen er allemaal in om je mee te nemen naar het verleden en die momenten met de personages te beleven.

Ik denk dat het een zeer goede weergave is van de samenleving van die tijd, een patriarchale samenleving waarin vrouwen geen macht hebben vergeleken met mannen, maar die er ondanks dit feit in slagen om te vechten, een ‘oorlog’ te voeren waardoor ze hun macht kunnen verwerven. Een goed voorbeeld zou de situatie kunnen zijn van Moeder Agnes, die in een poging de meisjes uit het klooster te redden haar vrijheid riskeerde om de priester aan te klagen, maar het mocht niet baten. De oversten van de kerk waren zich bewust van de verschrikkingen die plaatsvonden en wat voor hen belangrijk was, was dat de naam van de kerk niet bezoedeld mocht worden. Iedereen zag zijn eigen belang, ongeacht of dit betekende dat hij zijn menselijkheid moest verkopen. Het was in die periode onmogelijk om als vrouw in je eentje recht te doen.

Er komt geen tweede seizoen. Dit is een miniserie en dit is alles wat er is en was.
Het is zeer zeker de moeite waard om te kijken !

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final