Karaktereigenschappen van de chihuahua

Eigenzinnig en gevoelig

Chihuahua’s zijn niet alleen een bijzondere verschijning, maar hebben ook een erg eigenzinnig karakter. Chihuahua’s worden al heel erg lang door mensen in huis gehouden en dat is te merken aan hun persoonlijkheid. Het zijn echte gezelschapsdieren die zich sterk hechten aan hun baasjes. Ze zijn ook erg gevoelig voor hun omgeving, zeker voor de belangrijke mensen die om ze heen leven. Dat betekent niet alleen dat een chihuahua je stemming vrij gemakkelijk oppikt en herkent, maar ook dat ze het zich enorm aan kunnen trekken als je ze met een harde stem aanspreekt. Schreeuwen tegen een hond is altijd een slecht idee en zal de opvoeding van het dier alleen maar lastiger maken, maar bij de sensitieve chihuahua geldt dit misschien nog wel sterker dan bij de gemiddelde hond.

Alert en waaks

Een chihuahua is erg scherp en houdt zijn omgeving continu goed in de gaten. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar de alerte aard van de chihuahua maakt hem tot een goede waakhond. Als er iemand in de buurt komt die jouw hond of puppy niet vertrouwt, dan zal hij dit duidelijk laten merken door te blaffen en te grommen. Alarm slaan bij onraad kunnen deze hondjes prima. Verwacht alleen niet dat je chihuahua een betrapte inbreker gillend van angst naar buiten zal jagen...

Dapperder dan goed voor ze is?

Een chihuahua is niet alleen waaks en alert, maar ook nog eens erg moedig als er iets niet in de haak is. Sommige mensen vinden zelfs dat deze kleine hondjes iets te dapper zijn voor hun eigen bestwil. Sta niet gek te kijken als je moedige chihuahua grommend en met ontblote tanden een veel grotere hond probeert te intimideren: in plaats daarvan kun je er beter op voorbereid zijn om je miniwaakhond tegen zichzelf te beschermen door hem op te tillen en uit de buurt te houden van een tegenstander die vijf keer zijn gewicht in de schaal legt.

Drukke baasjes

Omdat een chihuahua zo alert is op zijn omgeving kan een teveel aan prikkels een probleem worden. Dat geldt buiten bij het wandelen, maar aan die omgeving kun je als baasje niet zo veel veranderen. Daarom is het belangrijk om tijdens de opvoeding en socialisatie van je chihuahua puppy extra aandacht te besteden aan de manier waarop je je hond laat wennen aan alledaagse prikkels. Denk daarbij aan fietsers, katten, kinderen en zeker ook andere honden.

Een rustig en veilig huis

In je eigen huis liggen de zaken anders. Daar hoort je puppy een veilige en beschermde omgeving te hebben, waar hij kan uitrusten, eten, slapen en alle nieuwe indrukken rustig kan verwerken. Zorg er dus voor dat je woning ook een rustige en vertrouwde omgeving voor je chihuahua is. Een bijzonder aandachtspunt hierbij zijn kinderen. Als je (jonge) kinderen in huis hebt, leer ze dan vanaf het begin dat ze zich kalm moeten gedragen in de buurt van jullie puppy, ook tijdens het spelen. Dat is trouwens sowieso verstandig, want het kleine formaat van een chihuahua maakt ze kwetsbaar voor blessures zodra het spelen te wild wordt.

Bron

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final