Soulmate Oracle


Soulmate Oracle - SUPPORT

Iedereen heeft soms ondersteuning nodig. Soms is het alleen om ons verhaal kwijt te kunnen, gehoord te worden of om onze gevoelens met iemand te delen. Ondersteuning vinden we allemaal prettig maar vaak weten we dit niet altijd op de juiste manier te vragen, te geven of te ontvangen.
Hoe probeer je de ander te ondersteunen? Doe je pogingen om zich beter te voelen? Probeer je het te beredeneren, of voor ze op te lossen? Vertel je ze dat het niet nodig is dat ze zich zo moeten voelen?

Ironisch genoeg kunnen deze pogingen helpen het alleen maar erger maken. Terwijl jij het probleem aan het oplossen bent vergeet je te luisteren. Ondanks je goede intenties kun je onbewust het ander onderbreken terwijl jij pogingen aan doen bent iets op te lossen wat er voor zorgt dat ze alleen nog maar meer over de toeren raken.
Het is veel beter om alleen maar te luisteren!

De beste ondersteuning is om echt te horen wat iemand zegt. Dit helpt meer dan wat dan ook. Accepteer waar ze zijn en accepteer de ander. Accepteer wat ze voelen. Ben er voor ze, wees emotioneel beschikbaar en luister. Probeer er achter te komen wat de ander werkelijk voelt en geef ze dan de ruimte om het te voelen – in jouw aanwezigheid.

Mensen hebben soms problemen om te luisteren. De kaart SUPPORT moedigt aan om meer op je gemak de ander te laten zeggen wat ze willen zeggen en te voelen wat ze willen voelen. Om je hierbij te helpen dit te doen is het belangrijk om te blijven ademen en blijven ademen terwijl je luistert. Besef dat er niets op te lossen is. Neem niets wat ze zeggen persoonlijk. Gevoelens zijn immers niet rationeel, probeer ze zeker niet te verbeteren. Je hoeft er alleen maar te zijn. Getuige te zijn dat ze voelen wat ze voelen. Je beschikbaarheid en acceptatie zijn zo ongeveer de grootste geschenken die je iemand kan geven.
Dit wil niet zeggen dat ondersteunig niet confronterend kan zijn. En het geeft zeker geen permissive om je agressief te laten benaderen. Ondersteuning kan de ander uitdagen om hun best te doen. En dit geld niet voor een “arme ik” verhaallijn. Accepteer dat iemand zich naar voelt, maar bevestig niet hun verhaal van slachtofferschap; er zit geen groei in anderen de schuld geven van je ongelukkig zijn. Het is meer ondersteunend om mensen voorbij hun verhaal te late gaan waarom iets met ze gebeurt is. Moedig ze aan om simpelweg alleen maar te voelen..
Alleen als iemand voorbij hun ongelukkige gedachten kan gaan kunnen ze pas weer vooruit. Pas dan zal het mogelijk zijn om alle logische keuzes en acties in overweging te nemen. Ondersteuning gaat van het emotionele naar het mentale – in die volgorde.

Waarschuwing: Als je je leeg gezogen voelt of je raakt over de toeren tijdens het ondersteuningsproces controleer goed je grenzen. Het kan zijn dat je een time-out moet nemen om een trigger van jezelf op te lossen die het gesprek bij je losgemaakt heeft. Als dat zo is zeg dan zoiets van, “ik heb even wat tijd nodig om weer in mijn kracht te komen zodat ik je weer beter kan horen. Ik vind het belangrijk wat je mij vertelt – ik zal zo snel mogelijk terugkomen.

Bij ondersteuning moet je wel realiseren dat het een keuze is en geen verplichting. Ondersteuning word helder en krachtig als je ook echt iemand wilt steunen en als je in de kracht van je stille hart kunt blijven en iemand volledig accepteert wat ze voelen zonder te proberen iets te fixen of te veranderen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final