1885: Kronenburgerpark, centrum


 1885: Kronenburgerpark, centrum

Prachtige opname van het net geopende Kronenburgerpark in 1885. Het park waar Nijmegenaren zo trots op zijn.

Toen Nijmegen in 1874 de stadswallen mocht slopen wilde men ook het nodige groen aanleggen. Buiten de oude stadsmuren werden parken aangelegd, waaronder het Kronenburgerpark. De gebroeders Rosseels uit Leuven legden tussen 1880 en 1882 het park in romantische stijl aan, met slingerende paadjes en glooiende heuvels. Hierbij werden de Kruittoren en de stadsmuren een onderdeel van het park.

Het Kronenburgerpark kent landelijke bekendheid al is het maar door de hit Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit) van de Frank Boeijen Groep uit 1985.

In 2006 kreeg het Kronenburgerpark een opknapbeurt. EĆ©n van de mooiste uitzichten is vanaf het Rondeel, dat naast de Kronenburgertoren ligt en deel uitmaakt van de stadsmuur. Vanaf hier is een uitkijk op de vijver, het park en de achterliggende stadsdelen. Ook de knuppelbrug, voliĆØre en het hertenkamp zijn het bezoeken waard. In het park bevinden zich maar liefst honderdvijftig soorten bomen. Het Kronenburgerpark kent grote hoogteverschillen en daarvan is gebruik gemaakt door centraal in het park een waterval aan te leggen. Onder de waterval is een sprookjesachtige grot te ontdekken.

Collectie Regionaal Archief Nijmegen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final