Koortsboom


 Koortsboom

Aan de zuidmuur van de ruïne van de Middeleeuwse St. Walrickkapel in het Overasseltse vennengebied staat een oude zomereik, die nog altijd dienst doet als koortsboom. Het volksverhaal vertelt dat als een lapje stof aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt.

Rover Walrick
Wanneer er voor het eerst een lapje aan de boom is bevestigd, is niet bekend. Wel is er een legende over hoe de predikende Willibrordus (eind 7e of begin 8e eeuw) hier gevangen genomen werd door de heidense rover Walrick. Willibrordus wist echter de zieke dochter van Walrick te genezen. Walrick deed boete in Rome, bekeerde zich en stichtte een kerk midden in de wildernis. Hij vroeg de dorpelingen een eik te planten waar ze, ook na zijn dood, om genezing van de zieken konden bidden. Maar zijn roversbende pikte dat niet, ze vermoordden vader en dochter en staken het huis in brand. Walrick werd heilig verklaard, de plek werd een bedevaartsoord.

Processies
Tot in de twintigste eeuw werden vanuit Wijchen processies gehouden naar de kapel met zijn boom. Inmiddels is een nieuwe lapjesboom vlakbij de oude eik geplant, waar je beter bij kunt om een lapje in te hangen.

Koortsboom
St. Walrickweg 7
6611 KG Overasselt

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final