Beukenhaag

Beukenhaag - bescherming
De blaadjes van de beukenhaag verkleuren nu langzaam van geel naar bruin. Als het zonnetje op de haag schijnt is het een lust voor het oog.
Beuken en andere hagen vind je overal en ze zijn zo normaal dat we er zelden bij stilstaan. Maar wist je dat hagen een rijke symboliek hebben?
Zo symboliseert de haag een scheiding tussen werelden. Heel vroeger werden er al hagen aangeplant rondom dorpjes om ze zo af te scheiden van ‘de wildernis’. Dit waren natuurlijk geen beukenhagen 😉. Maar ondoordringbare hagen die bestonden uit snelgroeiend struikgewas zoals hazelaar, meidoorn, sleedoorn, rozenbottel en andere haagbewoners.
Binnen de haag was het veilig en bekend, maar buiten de haag wachtte het gevaar. Niet iedereen waagde zich dan ook voorbij de haag, en zeker niet alleen.
Vandaag de dag symboliseert de haag nog steeds een scheiding tussen werelden. Je plant ze meestal langs de grenzen van je tuin als afscheiding tussen je eigen plekje en de ‘wildernis’.
We doen het meestal niet bewust, maar in ons overvolle land snakken we vaak naar een ongestoord plekje voor onszelf. Een dikke haag rondom onze tuin geeft dan een veilig gevoel. Een veel sterker gevoel van bescherming dan bijvoorbeeld een schutting.
Let er maar eens op, de mensen met de grootste en dikste hagen rondom hun tuin leven vaak iets meer teruggetrokken. En in volksbuurten kom je hagen nauwelijks tegen 😉
Behalve een afscheiding tussen fysieke werelden staat de haag ook symbool voor de grens tussen de fysieke wereld en de spirituele wereld. ‘Jumping the hedge’ is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat je bewust contact maakt met de spirituele wereld.
De volgende keer dat je door een opening in een haag loopt, sta er dan even bij stil. Wees je bewust dat je een grens overgaat tussen twee werelden. En kijk eens of je een verschil kan voelen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final