21-11-1989: scheepvaart op de Waal


Een groot vrachtschip onderweg naar Duitsland, volgeladen met het allernieuwste model Ford Courier, passeert de Waalstad. Een bijzonder gezicht vond ook de fotograaf Henri Cormont die deze foto op de gevoelige plaat vastlegde.
Al duizenden jaren schenkt de Waal de bewoners langs haar oevers voorspoed. Om te wonen, voor visserij, maar ook als verkeersroute voor de handel.
De vruchtbare kleigronden op de hoge oeverwallen langs de rivier boden al in de prehistorie goede bestaansmogelijkheden. De Waal zat tot de achttiende eeuw vol met vis, doordat trekvissen de rivieren gebruikten als route van zee naar leefgebieden en paaiplaatsen stroomopwaarts. Duizenden mensen verdienden hun boterham met het vangen, verwerken of verhandelen van vis. De Waal was ook een belangrijke verkeersroute. De vaarroute over de Waal ontwikkelde zich tot de drukst bevaren rivierroute van Europa. De klei die de rivier in de afgelopen duizenden jaren heeft afgezet, bleek niet alleen geschikt voor landbouw, tuinbouw en fruitteelt, maar ook voor het bakken van stenen.

Vervaardiger: Henri Cormont
https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Henri Cormont

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final