De Levensboom



 Er is waarschijnlijk geen enkel spiritueel symbool dat zó wijd is verspreid als de boomDoor honderden eeuwen heen en in duizenden culturen en religieuze stromingen tref je de boom aan als een bijzonder symbool met een spirituele betekenis. 

De levensboom staat symbool voor wijsheid,kracht,bescherming, verlossing, overvloed, schoonheid, en natuurlijk het leven zelf.

De Levensboom is een universeel symbool dat wordt gebruikt in ontzettend veel spirituele en mythologische tradities over de hele wereld. In verschillende culturen is het bekend als de Kosmische Boom, the World Tree, de Heilige Boom en de Tree of Life.  In enkele Afrikaanse mythen wordt de mens uit een boom geboren. In de esoterische kabbala van de Joden zijn de Sephirot sleutelsymbolen. Zij belichamen de attributen van het goddelijke. Het zijn vruchten, die in een bepaalde de volgorde aan de levensboom hangen. De verbindingen ertussen symboliseren de fasen van de zielereis naar de eeuwigheid. Boeddha werd verlicht onder een bodhiboom, het klassieke zinnebeeld van de wereldas. Voor de Sjiitische moslims is de boom, die boven de zeven hemelen oprijst, het symbool van de hakikat, een gelukkige toestand, waarin de mens één wordt met de hoogste werkelijkheid. In het Hindoeïsme is God, bron van het leven, de wortel van de boom, terwijl stam en takken de oudste gemeenschappen symboliseren die dicht bij het spirituele staan. De bladeren zijn zinnebeeld van de mensheid. In o.a. Nederland vinden we de levensboom als ornament in vensters van boerderijen, vooral in ramen boven de voordeur. Daar zou hij boze geesten afweren.

In gematigde klimaten symboliseert de boom de cyclus van het leven en de onsterfelijkheid. In het voorjaar ontstaat nieuw blad, en in het najaar vallen de bladeren voordat de winter de sapstroom in de boom bijna stopt. Ondanks deze ogenschijnlijke dood loopt de boom in het voorjaar weer uit. En elk jaar groeit de boom verder, van klein sprietje tot uiteindelijk een grote woudreus.
De drie belangrijkste systemen van de bomen: de wortels, de stam en de takken staan parallel aan de menselijke ontwikkeling van lichaam, psyche en geest. Het is een krachtig symbool van de groei, kracht en persoonlijke ontwikkeling, voor balans ,met stevige wortels naar het verleden en groei naar de toekomst met al haar mogelijkheden. Verder symboliseert de levensboom het eeuwige leven en onsterfelijkheid. In mythologische zin bemiddelt de boom tussen mensen en goden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final