Heemstwortel

Hoe gebruik je heemstwortel medicinaal?
Inwendig:
Door het hoge gehalte aan slijmstoffen wordt thee ven heemstwortel aanbevolen bij allerhande slijmvliesirritaties, bijvoorbeeld ten gevolge van luchtweginfecties, blaasontstekingen, maag-darmontstekingen, ontstekingen van het mondslijmvlies, enz. Vooral om zijn verlichtende werking op de slijmvliezen van de luchtwegen staat heemst bekend.
De thee wordt lauw of koud gedronken, want bij te sterk verhitten gaat een groot gedeelte van de slijmstoffen stuk.
Of er wordt gebruik gemaakt van:
-heemsthoning (verse wortel in honing laten trekken);
-heemstsiroop (heemstwortel gedurende 24u laten trekken in water en vervolgens met suiker of honing aandikken);
-de 'marshmallows' als keelsnoepjes.
Uitwendig:
-Van de wortel kunnen ook papjes, kompressen en zalven gemaakt worden. Deze worden gebruikt bij bijvoorbeeld droge huid, eczeem, (brand)wonden, winterhanden & -voeten, splinters en om abcessen te laten 'rijpen'.
-Van het gedroogd wortelpoeder worden ook een soort kauwplakjes voor kleintjes gemaakt, wiens tandjes doorkomen. De slijmstoffen, die door bijten en zuigen vrijkomen, verlichten het geïrriteerde tandvlees.
Let op:
-als je heemst combineert met insuline of andere bloedsuikerverlagende medicijnen. Heemst heeft immers ook een bloedsuikerverlagende werking. Je dosis insuline zal dus vermoedelijk moeten verlaagd worden.
-als je heemst samen met geneesmiddelen inneemt: heemst kan de opname van de geneesmiddelen vertragen. Je laat best een tijdspanne tussen de inname van geneesmiddelen en het nuttigen van heemst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final