Huize Diemerkamp in Hees


 Huize Diemerkamp in Hees. Links op de knuppelbrug is P. L. Soeters te zien, rechts naast de boom mevrouw Soeters. (1897)

Huize "Diemerkamp" dateert uit ca. 1860. Het huis heeft een imposante uitstraling terwijl de inhoud toch relatief klein te noemen is. Onder het achterhuis bevindt zich een klein keldergewelf dat waarschijnlijk nog uit het begin van de vorige eeuw stamt.

Aan het eind van de 19e eeuw omstreeks 1899 heeft er voor het eerst een grondige verbouwing plaatsgevonden, eveneens in de beginjaren van de 20e eeuw toen het pand van eigenaar veranderde, in 1991 en het laatst in 2021 onder de huidige eigenaar.

Aan de buitenzijde is veel van het authentieke bewaard gebleven ofwel in oude glorie hersteld. De vijver die er tot 1992 lag, was lek gestoken en kon wegens de hoge herstelkosten niet in stand gehouden worden. Deze vijver maakte vroeger tot de aanleg van het Maas-Waalkanaal in 1928 deel uit van het inmiddels verdwenen stroompje de Diemer, die ergens richting Waal heeft gekronkeld.

Stoomwasserij "De Lelie", die even verderop ter hoogte van de huidige Stichting Overal heeft gestaan, maakte van dit water gebruik.

Volgens overlevering was het huis oorspronkelijk eigendom van twee dames die het als hun buitenverblijf hadden. Op mooie dagen lieten zij zich per koets daarheen rijden met een mandje met eten en drinken om daar de maaltijd te gebruiken.

Omstreeks het jaar 1870 hebben de heer en mevrouw Noor het pand als woonhuis ingericht. In 1892 heeft de inmiddels weduwe geworden "mejuffrouw I. Noor" daar nog enige tijd gewoond om het huis dan in 1896 te verkopen aan P. L. Soeters. Deze was gezagvoerder der Gouvernementsmarine en had daarvoor gewoond aan het Kerkpad 175. Hij was het die in 1897 bij de Gemeente Nijmegen een aanvraag indiende voor de eerste grote verbouwing.

Omstreeks 1905 komt de heer Soeters te overlijden, mevrouw Soeters hertrouwt enige tijd later met de heer J. A. Meijboom, die de nieuwe eigenaar wordt.

In 1913 wordt het pand verkocht aan de familie S.D. Blokland, fruitkweker. De straatnaam Ereestraat wordt na de inlijving van het Schependom Hees bij de Gemeente Nijmegen ongeveer in 1923 gewijzigd in BredestraaL Tot het jaar 1912 is het huisnummer117 geweest, maar toen kreeg het pand het huidigenummer70.

Er hebben gedurende ruim 60 jaar een drietal generaties Blokland gewoond. Op de zolder van het huis bevindt zich nog steeds de sirene waarmee het personeel werd gewaarschuwd, dat het tijd was om koffie te drinken 'op de keuken' of dat ze weer aan het werk moesten.

Het terrein achter het huis tot aan de huidige rotonde was een groot fruitteeltgebied , de laatste fruitbomen zijn gerooid in 1993. Achter het pand hebben eerst grote kassen gestaan en later koel- en vriescellen, die eveneens verdwenen zijn. Aan de westkant van het erf van de "Diemerkamp" stond een boerderijtje, dat al ten tijde van de heer en mevrouw Meijboom vermeld wordt als behorend bij het perceel. "Het is eigenaardig, dat in vroegere dagen te Hees herenbehuizingen werden gezet of direct gebouwd aan een boerenwoning of wel in de onmiddellijke nabijheid daarvan", een citaat uit Het Schependom van Nijmegen. Waarschijnlijk geldt dit ook voor de "Diemerkamp", waarvan het voorhuis vermoedelijk van iets jongere datum is dan het achterhuis.

Op 1 december 1989 is het huis overgegaan in handen van de huidige bewoners, de familie Van Lessen Kloeke, die na een grondige renovatie van negen maanden vervolgens een fraaie tuin hebben aangelegd.

Fotograaf: Gerard Korfmacher

Bron: Regionaal Archief Nijmegen & De Stenen Bank

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final