Hotel "Du Soleil"


Goedendag,

Een prachtige foto uit de collectie van het RAN vandaag, We kijken naar Hotel "Du Soleil" aan de Graafseweg.

Aan de Graafseweg, nabij de hoek met de Stijn Buysstraat, staat een groot gebouw met een rijk verleden. Het werd omstreeks 1880 door de Nijmeegse bouwkundige J. Haspels Jjzn gebouwd als rij van zes herenhuizen voor de gegoede burgerij. Een van de huizen werd bewoond door F.C.D. Thieme, eigenaar van de gelijknamige boekdrukkerij.
In 1903 – het toerisme in en om de stad bloeide als nooit tevoren – werden de zes huizen bij elkaar gevoegd en verbouwd tot eersteklas restaurant en hotel met 60 kamers. Grand Hôtel du Soleil opende zijn deuren op 23 augustus van dat jaar voor het publiek. Twee jaar later werd het gebouw uitgebreid met een veranda aan de voorzijde, een garage aan de zijkant en een rijkversierde feestzaal aan de achterzijde. Oscar Leeuw tekende voor het ontwerp. De feestzaal zou later verder worden uitgebreid.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zakte het toerisme in en moest het hotel zijn deuren sluiten. Het gebouw huisvestte tijdelijk een garnizoensbureau en werd in september 1919 aangekocht door de N.V. Ant. Jurgens’ Margarinefabrieken. Nadat Jurgens tijdens de Eerste Wereldoorlog al enkele kantoren vanuit Oss had overgebracht naar het nabijgelegen Hotel Keizer Karel, werd nu ook het gebouw aan de Graafseweg ingericht als kantoor.
In 1922 kwam het pand in handen van de Staat der Nederlanden. Na enige verbouwingen werden de Rijksbelastingkantoren er ondergebracht. In een tijdperk waarin geautomatiseerde betaling nog toekomstmuziek was, kwamen Nijmegenaren een halve eeuw lang hier hun belastingen contant betalen. Intussen werd het gebouw meerdere malen uitgebreid. Maar werd het gebouw in 1922 nog geprezen om zijn licht en ruimte, in 1973 verruilde de belastingdienst het oude gebouw maar wat graag voor een nieuw kantoor aan de Stieltjesstraat. Het gewezen huizencomplex, hotel, garnizoensbureau en (belasting-)kantoor aan de Graafseweg werd een kamerverhuurbedrijf, wat het tot op de dag van vandaag nog is.
Het gebouw is aan de buitenzijde redelijk in oorspronkelijke staat bewaard gebleven, aan de binnenzijde is het echter meeerdere malen ingrijpend verbouwd. Van de toevoegingen van Oscar Leeuw uit 1905 bestaan de garage en de feestzaal nog steeds. Deze laatste heeft wel veel van zijn vroegere glans verloren doordat er kamers in zijn gebouwd. Binnenkort worden er definitief appartementen van gemaakt.

Bron: RAN
Docnr: F17387

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final