Great Expectations (TV Mini Series 2023)


 Pip, een wees die verlangt naar een groter lot in het leven, totdat een speling van het lot en de kwade machinaties van de mysterieuze en excentrieke Miss Havisham hem een ​​duistere wereld van mogelijkheden laten zien. Onder de grote verwachtingen die aan hem worden gesteld, zal Pip moeten uitzoeken wat de werkelijke kosten van deze nieuwe wereld zijn en of deze hem werkelijk de man zal maken die hij wil zijn.

Door verschillende pagina's uit de klassieke roman van Charles Dickens te halen, legde 'Great Expectations' een stukje literaire geschiedenis vast op een manier die even emotioneel als suggestief was.

Het bracht een meergelaagde benadering met zich mee voor het opnieuw vertellen van het originele 'Great Expectations'-verhaal, terwijl een vleugje modern dramatisme werd toegevoegd om het een kenmerkend 'oomph' te geven.

Geweldig acteerwerk en fantastische kostuums hebben de geloofwaardigheid van de show verder verankerd. Een duidelijk gevoel van subtekst heerste door de plot. Als de tijd het toelaat, zou je uit de miniserie 'Great Expectations' uit 2023 talloze parallellen met de moderne tijd kunnen trekken.

Londen 1839 en daaromtrent kwam tot leven. Ze deden hun uiterste best om elk detail uit dit tijdperk na te bootsen. Ik hield ervan hoe weelderig en ingewikkeld alles eruitzag.

Het verhaal bleef trouw aan zijn oorspronkelijke vorm door de problemen en beproevingen van een weesjongen genaamd Pip Gargery te volgen. Als kind diende hij als leerling van een smid.

Zijn toekomst kreeg een toevallige wending toen een mysterieuze weldoener hem onder haar hoede nam en hem naar Londen bracht, waar hem werd geleerd hoe de high society een lastige sociale agenda moest vervullen.

Er waren ook andere karakterbogen, vol wraak, moord, corruptie, misdaad, bedrog en meer. Door het zien van deze serie ben ik het boek nog meer gaan waarderen. Het verbaast me nog steeds hoe Dickens een verhaal creĆ«erde dat zo fictief is en toch zo geworteld in de realiteit.

Misbruik van privileges, klassenverschillen en de pure hypocrisie van mensen gaven allemaal een herkenbaar en relevant beeld, zoals gezien door de ogen van Dickens destijds en deze showmakers van de afgelopen maanden.

Uitzonderlijke prestaties van Olivia Colman (als Miss Havisham), Johnny Harris (als Abel Magwitch), Trystan Gravelle (als Compeyson), Hayley Squires (als Sara), Rudi Dharmalingam (als Wemmick), Ashley Thomas (als Carmichael J. Jaggers), Matthew Needham (als Mr. Drummle), Shalom Brune-Franklin en Chloe Lea (als Estella; oudere en jongere versies), en Fionn Whitehead en Tom Sweet (als Pip Gargery; oudere en jongere versies) definieerden ‘Great Expectations’ in alle juiste manieren.

Houd in gedachten dat elk personage en elke gebeurtenis in dit verhaal gebaseerd was op een vervlogen tijdperk waarin de sociale normen bijna vreemd waren vergeleken met de moderne tijd. Overtuigingen en zogenaamde 'grote verwachtingen' waren vroeger duidelijk anders. Gezien door die lens is deze aanpassing zeker een eigen leven gaan leiden.

De miniserie slaagde erin de vele ondeugden en tekortkomingen van de mensheid op intrigerende en soms huiveringwekkende manieren vast te leggen. Ik heb genoten van alles wat ze met deze show deden, hoewel de finale enigszins gehaast was.

Alles gezegd en gedaan lijkt seizoen 1 van "Great Expectations" weer een ondergewaardeerd juweeltje uit de wereld van literaire aanpassingen te zijn geworden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final