OORLOG VAN DE ROZEN


OORLOG VAN DE ROZEN
De Rozenoorlog was een burgerconflict dat zich tussen de jaren 1455 en 1485 in Engeland afspeelde. De naam van de oorlog komt van de emblemen van elk van de betrokken huizen, House of Lancaster, dat een rode roos gebruikte, en House of York, dat een witte roos gebruikte.
Het conflict begon met het geschil om de Engelse troon tussen de nakomelingen van koning Edward III. In 1399 zette Henrique Bolingbroke, afstammeling van Eduard III door vaderlijke lijn, koning Richard II af en besteeg de troon, waarbij de Lancaster-dynastie begon. In 1461 rebelleerde Eduard, hertog van York, afstammeling van Eduard III door de moederlijke lijn, tegen koning Hendrik VI van de Lancaster-dynastie, en nam de troon op, begon de York-
Gemerk worden door een reeks bloedige gevechten en botsingen tussen de huizen van Lancaster en York. Onder de bekendste gevechten zijn de Slag bij St Albans, de Slag bij Towton en de Slag bij Bosworth. Tijdens het conflict vielen verschillende historische figuren op, zoals Richard III, Hendrik VII en de beroemde koningin Margaretha van Anjou, echtgenote van koning Hendrik VI.
De Rozenoorlog had een grote impact op de Britse geschiedenis. Ze verzwakte de monarchie en de adel, met de opkomst van de bourgeoisie en de centralisatie van de koninklijke macht. Bovendien was de oorlog een periode van intens geweld en politieke instabiliteit, die diepe sporen achterliet in de Engelse samenleving.
Het had ook een belangrijke impact op de Engelse cultuur en literatuur. Ze inspireerde verschillende literaire werken, zoals William Shakespeare's toneelstuk "Henrique VI" en Philippa Gregory's roman "The White Queen", die de geschiedenis van de oorlog en de gevolgen ervan in beeld
Kortom, de Rozenoorlog was een bloedig burgerconflict dat de Britse geschiedenis markeerde. Ze had een diepe invloed op politiek, maatschappij en Engelse cultuur, en wordt vandaag herinnerd als een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van het land.
Referenties:
• GRƉGORY, Philippa. "De Witte Koningin". Simon & Schuster, 2009.
• SHAKESPEARE, William. Henry VI, deel 1, 2 en 3 Uitgeverij 34, 2013.
• HICKS, Michael. "De Rozenoorlogen". Yale University Press, 2010

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final