Kinderdorp Neerbosch (4)


Organisatie

Tot medio jaren zeventig was het kinderdorp een sterk hiërarchische instelling die werd bestuurd door de directie. Deze bestond uit een directeur en een adjunct-directeur, met daarboven het bestuur. Tezamen maakten zij beslissingen over het beleid en de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast was er een Algemene Ledenvergadering bestaande uit oud-bestuursleden en oud-directeuren. Deze vergaderde tweemaal per jaar over ingrijpende financiële en organisatorische kwesties. De Algemene Ledenvergadering stond in theorie boven het bestuur en de directie, maar had weinig van doen met de dagelijkse gang van zaken. Vanaf medio jaren zeventig werd Neerbosch minder hiërarchisch en had de directie meer contact met medewerkers en pupillen. Ook werden medezeggenschapsraden en groepsraden opgericht voor medewerkers en pupillen, waarmee een democratischer organisatiestructuur werd geïntroduceerd.

Naast het bestuur waren er doorlopende de decennia verscheidene personeelslagen. Vanaf de oprichting tot en met de Tweede Wereldoorlog bestond het gros van het personeel uit pedagogisch ongeschoolde arbeiders en vaklui. Meisjes kregen huishoudelijke lessen van vrouwelijke personeelsleden, terwijl jongens in een praktisch vak werden onderwezen door mannelijke vaklui. Hoewel de instelling gemengd was (bestaande uit zowel jongens als meisjes), bleef het gros van de sociale interacties beperkt tot het eigen geslacht.

In 1947 werd in geheel Nederland het zogenaamde A-diploma Kinderbescherming geïntroduceerd, dat was bedoeld als tweejarige basiscursus. Daarnaast konden personeelsleden ook nog de aanvullende B cursus volgen. Ook op Neerbosch werden deze cursussen aangeboden, waarna de professionaliseringsgraad toenam. In de jaren vijftig werden bovendien voor het eerst gemengde familiegroepen geïntroduceerd, waarmee de scheiding tussen de seksen langzaamaan verdween. Vanaf de jaren zestig kwamen naast de nieuwe lichting geschoolde personeelsleden ook nieuwe beroepsgroepen op Neerbosch, waaronder psychologen, psychiaters, specialistische (sport)onderwijzers en andere pedagogisch geschoolden. Tezamen vormden zij een netwerk aan professionals die verantwoordelijk waren voor het (psychisch) welzijn van de kinderen te Neerbosch.

Locatie

1863-1867:Nijmegen Lange Brouwerstraat D 534 locatie in googlemaps

1867-2001:Neerbosch/Nijmegen Scherpenkampweg 58 locatie in googlemaps

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final