Ruwe Iep


 Vandaag een stukje over de Ruwe Iep/Wych Elm. De inspiratie hiervoor kreeg ik door het kijken van een video.

De ruwe iep komt voornamelijk voor in Noord- en Midden-Europa en West-Azië. De plant komt veel voor in stadsparken en op plekken als het kerkhof. De boom houdt er van om in stikstofhoudende grond te staan, daar groeit deze boom het best. Op de juiste plaats kan de ruwe iep tot wel 40 meter hoog worden.
De boom heeft een brede top met kronkelende takken. De laaghangende takken kunnen zelfs tot op de grond komen. De schors van jonge bomen is glad en zilverachtig grijs van kleur. Als de boom ouder wordt, wordt de schors bruin en krijgt brede, grijsbruine richels. De twijgen zijn stevig en roodbruin van kleur, die in het begin bedekt zijn met kleine haartjes. De knoppen zijn spits en dof roodbruin, bedekt met rode haartjes. Bloemknoppen zijn rond en zitten lager. Bladvorm is eirond tot omgekeerd eirond. Zijn spits aan het topje van het blad. De bladsteel is harig en 2-5mm lang. Bovenop is het blad donkergroen en ruw, aan de onderkant bleker en zacht. De bloemen zijn donker paarsrood. Komen aan de boom voor uitloop van het blad. De ruwe iep draagt vruchten, heldergroene vleugels met een nootje in het midden. Zijn al vroeg zichtbaar en vallen rond juni af.
De ruwe iep levert prachtig zwaar, taai hout die voor allerlei toepassingen gebruikt kan worden, kasten, boten, wagens en handgrepen voor gereedschap. Het is een waardplant voor diverse vlindersoorten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final