Rustoord




De Nijmeegse fotograaf Gerard Korfmacher maakte in 1897 deze prachtige foto van het poortgebouw van begraafplaats 'Rustoord' aan de Postweg.

Tot in het begin van de 19de eeuw was het gewoonte om de doden binnen de stadsmuren - vaak in en rond de kerken - te begraven. De protestanten in Nijmegen werden onder andere in de Sint-Stevenskerk en op het omliggende kerkhof begraven.
In 1804, toen Nederland tot het Franse keizerrijk behoorde, werden begravingen binnen de stadsmuren verboden. Daarop besloot het Nijmeegse stadsbestuur in 1810 om even buiten de stad, ter plaatse van het huidige Julianapark, een grote algemene begraafplaats aan te leggen. Nadat het verbod op begravingen binnen de stadsmuren na de aftocht van de Fransen in december 1813 weer deels was opgeheven, hervatten de protestanten hun begravingen in de Sint-Stevenskerk.
Om hygiƫnische redenen werden begravingen binnen de vestingwerken 15 jaar dan toch definitief verboden. Vanaf 1829 werden de protestanten dus weer op de algemene begraafplaats begraven. Deze begraafplaats aan de Stenenkruisstraat raakte in de loop der jaren steeds voller en werd langzaam maar zeker ingesloten door bebouwing. Nadat de katholieken in 1885 aan de Daalseweg een eigen begraafplaats hadden gekregen en de joden in 1890 volgden met een begraafplaats aan de Kwakkenbergweg, ging ook de Hervormde gemeente op zoek naar een nieuwe plek. Met succes, want op 8 november 1895 kreeg zij door de gemeente Groesbeek een stuk grond aan de Postweg toegewezen. Nabij de hoek met de Kwakkenbergweg, verrees in 1897 een groot poortgebouw in neoclassicistische stijl, ontworpen door W.J. Maurits en A Wijers.
Begraafplaats Rustoord werd op 26 juli 1897 geopend. Een dag later werd Constant Adriaan Steur hier als eerste begraven. Het betrof eigenlijk een herbegrafenis, want de man had al ruim een jaar op de algemene begraafplaats gelegen. De eerste rechtstreekse begrafenis op Rustoord vond plaats op 5 augustus 1897. Op 1 januari 1915 kwam Rustoord op Nijmeegs grondgebied te liggen.

Bron: RAN F32677

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final